2016-06-30
Nyhet

Apple stoppar Spotify-uppgradering

Det är inte svårt att tänka sig att gänget på Spotify är en aning irriterade på Apple just nu. Apple har, som bekant, en regel där utvecklare (fortfarande) betalar Apple 30 procent av alla intäkter som genereras via en applikation man kan ladda ner från App Store.

Spotify är inte överdrivet glada över att betala Apple dessa 30 procent varför de för en tid sedan började rekommendera sina kunder att teckna sitt abonnemang via Spotifys hemsida istället – de som ändå gjorde det via applikationen fick betala ett högre pris för att täcka upp “förlusten” som Spotify gör tack vare Apples 30-procentsregel.

Ungefär här börjar det bli lite smutsigt företagen emellan.

I höstas drog Spotify igång en kampanj där nya kunder fick tre månader för ett par tior om de tecknade abonnemanget via Spotifys hemsida. Under juni så drog Spotify igång samma kampanj igen, men fick då enligt Spotifys advokat Horacio Gutierrez hot från Apple om att avsluta kampanjen, annars skulle Apple ta bort Spotifys applikation från App Store.

Spotify gjorde som Apple ville. Nästan.  De avslutade kampanjen men slog istället av funktionen att betala via App Store för sitt abonnemang vilket nu har lett till att Apple enligt Spotify har blockerat en uppdatering av Spotifys iOS-applikation. Apple ska, enligt Spotify, ha krävt att Spotify enbart använder sig av Apples betalsystem och inget annat om de ska fortsätta finnas på App Store.

Huruvida exempelvis Microsoft med sin tjänst Office 365 påverkas på samma sätt kan man ju undra…

Spotifys advokater har nu skickat ett argt brev till Apples dito för att försöka förmå Apple att släppa sargen.

Apple har inget velat uttala sig om detta och inte heller Spotify har velat tala med media – uppgifterna kommer istället från det nyss nämnda brevet vars innehåll uppenbarligen läckt ut.

 © 2021 Omsoc Publishing AB