2016-07-01
Krönika

Hejdå, iTunes – välkommen, Plex!

Under många år har jag använt iTunes som en central mediahubb hemma. iPad, Mac, iPhone och Apple TV har alla anslutit sig, först via ett vanligt utdelat bibliotek och senare via Home Sharing över vårt lokala nätverk för att ta del av familjens samling av film, musik och tv-serier.

För det mesta har det fungerat bra. Det har inte alltid varit smärtfritt, men det har varit okej nog och samtidigt har det gjort livet enklare för hela familjen när de ska se på film. Supportnivån har i princip varit noll, helt enkelt.

Häromdagen noterade jag dock att något var ruttet in the state of Itunes, som man brukar säga.  Bilden ovan visar tydligt vad jag menar. Filmen “Catch me if you can” har döpts om till något ganska obegripligt.

Jodå – iTunes har på egen hand inte bara döpt om filmer och tv-serier i mitt bibliotek, filnamnen för respektive film eller tv-avsnitt har också döpts om. Mitt misstag var sannolikt att klicka i rutan som lät iTunes sortera upp biblioteket på disken – jag har använt funktionen tidigare utan problem. Men med iTunes 12.4.1.6 verkar Apple nu ha bestämt sig för att det inte räckte med att sabba folks musiksamlingar med Apple Music, varför inte slita samlingar med filmer och tv-avsnitt till stycken också?

Hur som helst – när jag skriver detta står Plex Media Server och indexerar mitt bibliotek som bäst. Programvaran för Plex är gratis på server, på nya Apple TV (och andra generationens dito) och på Playstation 3 vilket täcker in familjens mediabehov ganska väl. Tids nog kommer de gamla Apple TV-enheterna att bytas ut mot nya överallt i huset, tills vidare kan vi överleva med ovanstående enheter och appar för iOS vid behov.

Apple har, mot alla odds, lyckats göra en redan ganska usel programvara ännu sämre. I fortsättningen rör jag inte iTunes ens med tång.© 2021 Omsoc Publishing AB