2016-07-07
Krönika

Synologys supportfiasko drabbar många användare

Om man, som jag, använder Synology-produkter i en eller annan form så kan det vara bra att tänka på en sak: om du är beroende av iSCSI som fildelningstjänst bör du under inga omständigheter uppdatera till DSM 6 om du idag kör version 5.2.

Det finns problem, gott om problem, som först visar sig när belastningen på Synology-enheten blir lite högre. Vad “lite högre” innebär beror givetvis på vilken modell av Synology-NAS du kör, vad den har för processor, hur mycket minne den har och så vidare. Det mest skrämmande man ser genom att läsa denna, långa, tråd i Synologys egna supportforum är att även de som köpt massiva enheter för 30000+ kronor styck har drabbats av detta likväl som de som sitter med mindre enheter för under 10000 kronor.

Synology har släppt några patchar som de hoppas ska lösa problemet, vilket har hjälp ett fåtal men inte den absoluta majoriteten. Vad värre är så har företaget valt att göra en Apple och inte kommunicera ut problemet öppet utan istället enbart diskutera det med enskilda kunder som fått olika patchar skickade till sig direkt.

Jag har under många år varit en proponent av Synologys produkter och har alltid varit nöjd med dem, och för mera vardaglig användning och fildelning via exempelvis SMB-protokollet fungerar de fortsatt riktigt bra, men huruvida de går att rekommendera för lite mer tyngre driftsituationer är jag allt mer tveksam till. FreeNAS är fortfarande det bästa alternativet men de saknar en high-availability-funktion som gör att man kan köra två lagringsenheter i en klusterfunktion. Detta, å andra sidan, är något som Synologys operativsystem DSM har inbyggt som standard.

Förhoppningsvis är de problem med iSCSI som Synology haft lösta snart. Tills dess: sitt still i båten och uppdatera från 5.2 om du fortfarande kör den versionen.© 2022 Omsoc Publishing AB