2016-08-02
Länk

Därför misslyckades OS/2

Jeremy Reimer:

So why did IBM fail so badly with OS/2? Why was Microsoft able to deftly cut IBM out of the picture and then beat it to death with Windows? And more importantly, are there any lessons from this story that might apply to hardware and software companies today?

IBM ignored the personal computer industry long enough that it was forced to rush out a PC design that was easy (and legal) to clone. Having done so, the company immediately wanted to put the genie back in the bottle and take the industry back from the copycats. When IBM announced the PS/2 and OS/2, many industry pundits seriously thought the company could do it.

Unfortunately, IBM was being pulled in two directions. The company’s legacy mainframe division didn’t want any PCs that were too powerful, lest they take away the market for big iron. The PC division just wanted to sell lots of personal computers and didn’t care what it had to do in order to meet that goal. This fighting went back and forth, resulting in agonizing situations such as IBM’s own low-end Aptivas being unable to run OS/2 properly and the PC division promoting Windows instead.

I mitten på 90-talet arbetade jag på ICA:s centrala IT-avdelning i Solna under något år och där var det IBM som gällde. IBM:s stordatorer i datorhallarna nere i Årsta Partihallar och OS/2 på skrivbord och i serverrum. När en server hade fått hicka och skulle startas om skulle HPFS, som filsystemet i OS/2 hette (och dessutom filsystemet NTFS byggde på), kontrollera hårddiskarna i maskinen. Detta var hårddiskar på några hundra megabyte styck, men kontrollen tog åtskilliga timmar att slutföra.

Jag hade kört OS/2 hemma under några år och tyckte det var ett trevligt operativsystem men när det var dags att komma ut i verkligheten och se hur IBM:s vision fungerade i praktiken var det som att få en hink kallt vatten hälld över sig. Det var en mardröm att använda OS/2 dagligen och det dröjde inte länge förrän jag växlade mellan Windows NT (och senare Windows 2000) och BeOS hemma.

(Tack till Krister Renaud för länktips!)© 2021 Omsoc Publishing AB