2016-09-15
Test

Sudio Vasa Blå

Sudio är en för mig, åtminstone fram tills nu, okänd tillverkare av hörlurar. Företaget lanserade ett antal modeller på årets IFA-mässa vilken jag i sedvanlig ordning inte hade någon större lust att åka till.  Sudo hade dock vänligheten att skicka över ett par av deras nya trådlösa modell kallad Vasa Blå.

Trådlösa bluetooth-hörlurar blir ju, var sig man vill det eller inte, extra hett nu när Apple har presenterat iPhone 7 med sin avsaknad av ett vanligt 3,5mm hörlursuttag. Apples egna dito, Airpod, är i sedvanlig ordning minimalistiska med en till och med på pappret ganska medioker battertid så jag kommer aldrig köpa ett par.

Trådlösa hörlurar är jag däremot sugen på. Mina nuvarande lurar, Marshall Major II, har fått tjänstgöra som hörlurar när det ska spelas in podcasts varför jag har letat efter ett par att ha i öronen när jag är ute och motionerar – något som för övrigt tycks inträffa med skrämmande regelbundenhet numera.

Vasa blå är ett par lätta, små nätta hörlurar som väger drygt 14 gram. Räckvidden är tio meter, batteritiden är åtta timmar vid aktiv lyssning/användning (Vasa blå har nämligen även inbyggd mikrofon för att fungera som trådlöst headset) och 10 dagar i viloläge. Vill du ladda Vasa blå gör du det via den medföljande USB-kabeln där en tio minuters laddning ger dig ett par timmars aktiv användningstid medan en full laddning tar drygt två timmar.

Vasa blå stödjer Bluetooth 4.1 och jag har testat den med både min iPhone 6s med iOS 10 och med min Mac körandes macOS Sierra. Det viktiga med dessa två plattformar är hur ljudbilden kan formas med hjälp av tonkontroller – när jag lyssnade på musik från min Plex-server via en webbläsare lät jag musiken strömma rakt ut i hörlurarna utan någon som helst tonkontroll och ljudbilden blev också därefter. Massive Attacks epos Protection lät platt och oengagerad när jag lyssnade på min Mac, medan det i min iPhone 6s fick att få fram en aningen djupare bas vilket låtarna på Protection kräver för att komma till sin rätt. Krafwerks The Robots med tillhörande titelspår är också en låt som innehåller en riktigt finfin basgång och Vasa blå gör sitt bästa även här men det blir tyvärr lite platt – Kraftwerks minimalistiska ljudbild gör helt enkelt att Vasa blå inte kommer till sin rätt.

En tredje provlyssning är Recoils mäktiga The Killing Ground från plattan Subhuman, och för att göra det ännu en aning komplicerat väljer jag att köra ambient-versionen av låten som erbjuder en mysigare men också komplexare ljudbild. Vasa blå upplever jag levererar bra här om man ser till helheten – det riktiga djupet i ljudbilden försvinner en aning och framträder endast om man spelar riktigt, riktigt högt men det är å andra sidan inte hälsosamt under allt för långa perioder, men sett till helheten låter det riktigt bra ändå.

Man ska också komma ihåg att det inte är helt enkelt att få ut en heltäckande ljudbild när det är a) streamad musik via exempelvis Apple Music man lyssnar på och b) musiken i fråga skickas till hörlurarna via Bluetooth.

Ett återkommande problem jag haft med i princip varenda in-ear-lur jag haft är att de inte riktigt sitter kvar i öronen. Vasa blå har inte det problem – de sitter perfekt i mina gubbsnäckor och efter en stund tänker jag ärligt talat inte på att de sitter där.

Summeringsdags då. Loggan till höger säger en hel del – jag tycker faktiskt om dessa hörlurar. De låter bra, har en helt okej prislapp på 895 kronor inklusive moms och räcker en hel arbetsdag om man så önskar. En snabbladdning kan man kosta på sig innan man går hem för dagen från kontoret och då kan man poppa loss hela vägen hem.© 2021 Omsoc Publishing AB