2016-10-31
Krönika

Många frågor om Macbook Pro kräver svar

Owen Williams:

The event also left Apple with a ton of bizarre loose ends. At the iPhone event in September, Apple told the world that headphone jacks were dead because wireless headphones are superior — so why is there a headphone jack on the Mac? Even worse, Apple has delayed its wireless headphones which were supposed to change the world.

From there, the questions just get even more ridiculous:

Why can’t you plug the Lightning headphones that come in the iPhone box into the new Mac? Why doesn’t the iPhone come with the right cable for the new MacBook Pro? Why doesn’t Apple make a screen that properly works with its own devices? Why did Apple highlight how great the Touch Bar is for Messaging, but didn’t even port most of the new iMessage features to macOS properly? Do I have to carry two pairs of headphones now? How do I charge my Lightning cable mouse? Why remove the HDMI port, a standard that’s still incredibly popular for plugging into TVs? Why remove the SD card, a popular slot for… creatives using cameras?

Even worse, what took so long to get to this point? Many people have been waiting a year or more for a refresh, and this itself wasn’t even that notable. The new MacBook Pro has a Skylake chip, not the Kaby Lake one that’s recently landed– if you look at benchmarks at the top-end it’s pretty clear something is wrong: the CPU in this MacBook Pro actually performs worse than the older one.

Det främsta argumenet för att köpa en ny Macbook pro som jag hört från min omgivning är detta: för att den är ny. Jag tillhörde som jag skrev tidigare de personer som satt med fingret på musknappen för att beställa en ny Macbook Pro. Mellanlandningen i PC-världen var dels ett väldigt bekvämt sätt att byta en gammal Mac Mini mot en kraftfull PC för att få ut mer värde ur min Mac Mini än om jag hade sålt den, och dels ett experiment för att se hur Windows 10 och senare Linux skulle fungera för mig i min vardag (en ledtråd: det fungerar faktiskt riktigt, riktigt bra).  Jag saknar massor av saker med OS X, främst applikationer jag använt i så många år så de blivit en del av min vardag på ett sätt jag inte trodde möjligt, men om jag står inför att spendera över 20000 kronor på en dator som inte känns klockren eller att lära om några applikationer så sparar jag gärna 20000 kronor. Kalla mig gärna snål, dum eller gammalmodig, eller kanske alla tre, men jag undrar fortfarande: vem är nya Macbook Pro till för?

Touch Bar är “pretty cool”, men vad ska man egentligen använda den till? Är detta ännu en funktion som kommer kännas fräsch och intressant ett par månader och sen försvinner den ur folks medvetande eftersom det man egentligen bryr sig om finns uppe på skärmen? Att nya Macbook Pro är tunnare är trevligt, USB-C/Thunderbolt 3-portarna är givetvis ett framsteg även om det lämnar en oerhörd massa tillbehör (inklusive Apples egna iPhone-telefoner och hörlurarna till iPhone 7) vid altaret.

Det tog Apple fyra år att gå från den gamla formfaktorn till den nya. Ja, det sitter en helt ny dator på insidan, men ska man tolka Phil Schillers uttalande så tog det företaget fyra år att få in en fungerande Touch Bar med fingeravtrycksläsaren Touch ID i nya Macbook Pro. Den sensorn hade för övrigt hellre kunnat sitta inbyggd i styrplattan, så hela plattan var en sensor för fingeravtryck – nu känns lösningen inte särskilt elegant, vilket också är ett sätt att beskriva det faktum att Touch Bar, som John Siracusa poängterade i senaste avsnittet av ATP, är centrerad och därmed kommer den virtuella ESC-tangenten inte att hamna uppe i vänstra hörnet utan en centimeter inåt höger vilket garanterat kommer driva folk till vansinne. Ser man det ur en ergonomisk synpunkt, vilket Apple knappast kan anklagas för att bry sig om med exempelvis iPad Pro, bidrar knappast Touch Bar till varken koncentrationförmåga eller din nacke och dina axlars välmående.

Att Apple gör en stor affär av att du kan snabbvälja emojis i Messages via Touch Bar och sedan lade 4-5 sekunder på att beskrivare hur utvecklare som kör XCode kan dra nytta av Touch Bar säger väl en del om hur “Pro” i namnet Macbook Pro borde ersatts av “Air” eller kanske skulle maskinen bara hetat “Macbook XL”?

En proffsmaskin kan hantera åtminstone 32 gigabyte internminne. Dell gör det med sin 15-tums XPS-maskin, för övrigt en proffsmaskin värd namnet, så det är inte så att det är omöjligt att göra i en bärbar dator. I Apples värld är 16 gigabyte det optimala valet (kanske på grund av att mer minne drar mer ström, kanske på grund av att Apple vill spara pengar och maximera vinsten på varje såld maskin), men åter igen – en proffsmaskin gör mer än att köra en eller två tunga applikationer samtidigt och det verkar ha gått Apple förbi. Det är som att Apple inte förstår vad deras användare gör längre, eller vilka deras användare är, medan Microsoft med sina senaste hårdvarulanseringar visar att de studerat och lyssnat på omvärlden och, bokstavligen talat, haffat Apple med byxorna nere. Jag undrar om Apples egna interna användare ens kommer vilja använda dessa maskiner – kommer deras tyngsta utvecklare nöja sig med en maskin med 16 gigabyte internminne? Jag tror inte det.

Owen Williams igen:

Apple, it seems, is angling for the ‘amateur creative’ and isn’t interested in anything else anymore. It wants the market that sits in coffee shops with its brand and only buys Apple, but doesn’t mind so much if the core demographic disappears. Maybe that’s OK — there’s probably good money in it — but it’s a real shame.

Det känns numera som att omvärlden har sprungit ifrån Apple på många områden. För några år sedan kunde man tryggt vänta på en ny produkt från Apple eftersom man kunde lita på att när de väl släppte något så var det genomtänkt, fungerade väl och var väl anpassat till det syfte som produkten hade. Genom åren har Apples användare fått välja bort saker som produkter från andra företag erbjöd, exempelvis Flash i mobiltelefonen, eftersom det var en lösning som faktiskt inte fungerade bra och Apple visste om det, det var bara en fråga om att resten av världen också skulle förstå det vilket vi snart gjorde. Apple tog bort diskettstationen, CD/DVD-rom-spelaren och möjligheten att uppgradera internminne och lagring i sina datormodeller, och vi köpte ändå Mac-datorer även om det sannerligen mumlades om det både här och där.

Med nya Macbook Pro har Apple gått för långt – vi tvingas nu åter igen offra en bunt portar och om man ska vara ärlig, en hel del funktionalitet, för att de har en ide som på pappret ser oerhört läcker ut men som jag tror i praktiken kommer kännas ytterst marginell om ett par år.

Bryr sig “Pro”-användare om hur mycket snabbare deras nya Macbook Pro är att köra datorspel på? Knappast. Nya Macbook Pro är säkerligen snabbare både när det gäller grafik, minne och lagring (CPU:n verkar i själva verket inte vara snabbare jämfört med den äldre modellen men fler tester får utvisa om så är fallet) men det sitter i fel dator. Att en dator är “pretty cool” räcker inte – den måste vara en arbetshäst som har en uppsjö av portar, en bra skärm, ett fullgott tangentbord och som låter mig göra det jobb jag vill göra. Detta är skillnaden mellan en vanlig, tråkig PC-laptop och nya Macbook Pro, där PC-laptopen är en Schweizisk armékniv med många alternativ som kanske inte alla använder, men som ändå finns där utan att de gör maskinen dyrare än en motsvarande maskin från Apple.

Jag får känslan av att nya Macbook Pro är datorn för de som oroar sig mer för om deras dator passar deras image snarare än det arbete de utför. Macbook Air eller Macbook trodde jag var maskinen för dem men uppenbarligen har jag fel.© 2021 Omsoc Publishing AB