2016-11-13
Krönika

Apple inte längre innovationernas mästare

Jag har funderat. Redan där kan man ju tänka sig att varningsklockor börjar klämta här och var, men det är en tanke som vuxit sig allt starkare i takt med att jag distanserat mig en aning från Apples ekosystem.

Tanken är denna: Apple är inte längre i teknikens eller designens framkant.

Från början på 2000-talet tog Apple enorma steg framåt varje år. De ledde PC-industrin mot snyggare, tunnare och snabbare datorer, de visade hur ett grafiskt gränssnitt skulle se ut och de passade på att i farten revolutionera mobiltelefonindustrin och samtidigt bredda PC-industrin med en glas- och aluminiumplatta som hade en inbyggd liten dator.

Inte illa för ett enda bolag som gått från konkursens rand till att bli ett av världens mest värdefulla företag.

Men det var då.

Tittar jag på Apples produkter idag så slås jag av hur bolaget, trots att det har över 100000 anställda, låter så stora delar av sitt produktsortiment stå och förfalla.

Applikationsbutikerna för Mac, Apple TV och Apple Watch känns inte direkt heta (om de någonsin gjorde det) och produkter som Apple TV, Airport Extreme och Time Capsule, Apple Watch, Mac mini, Mac Pro, Macbook Air, iPod touch och iPod mini, iPad mini 2 och iPad air 2 har alla varierande grad av mossa växandes på sig.

Ska man vara krass är de enda produkter som faktiskt fått riktigt ordentliga uppdateringar följande: Macbook Pro, Apple Watch 2 och Macbook, men varken Apple Watch 2 eller Macbook kan egentligen anses vara särskilt mycket uppdaterade eftersom de i mångt och mycket är samma produkt på insidan.

Apple tycks numera bygga sina plattformar för att hålla länge och sedan lägga större delen av vidareutvecklingen på mjukvara och tjänster som körs på dessa plattformar. Problemet är bara att det inte fungerar i längden – när konkurrenterna uppdaterar sina produkter ofta och gärna och ser till att ständigt erbjuda den senaste generationens processor eller grafikkort så får vi vackert nöja oss med ett halvår gamla komponenter även i Apples senaste bärbara superdator.

Det är så mycket av Apples produktsortiment som känns dammigt och lite föråldrat. Kanske har det alltid varit så men det fanns en tid, tro det eller ej, då Apple var först ut med nya standarder inom allt från hur man ansluter en mus till trådlösa nätverk och det var något man som företag var oerhört stolta över. Som användare av Apples produkter kunde man slå sig för bröstet och mysa över att man satt med det senaste och hetaste i teknikväg.

Apple må fortfarande vara en kraft att räkna med när det gäller design, men när det gäller teknik är de omsprungna av en hel bransch som tvingats bli bättre tack vare Apple men som nu faktiskt vågar ta egna steg och de gör det i många fall ganska bra.

Jag antar att detta är en konsekvens av att Apple blivit det som det aldrig hade fått bli om Steve Jobs funnits kvar i bolaget: de är mätta, nöjda och så övertygade om sin egen fullkomlighet så de har slutat bry sig om dussinprodukter som en trådlös basstation eller om Mac App Store håller måttet.

Jag undrar mer och mer om inte beslutsfattarna inom Apple är helt övertygade om att bolagets framtid ligger i produkter som iPhone, iPad och Apple Watch, så varför ska någon tvingas anstränga sig med att uppdatera en trådlös router när de kan designa ännu ett klockarmband?© 2021 Omsoc Publishing AB