2016-12-09
Länk

Microsoft testar ARM i Surface. Igen.

The Verge:

Today, Microsoft dropped the news that it will soon enable the full Windows 10 operating system and all of its legacy apps to run on ARM-based processors — essentially the same chips that are in your phone. ARM processors offer a different set of benefits compared to the x86 Intel chips every Windows laptop uses now — most notably better power efficiency and integrated cellular connectivity.

Microsoft har redan testat denna en gång: då hette produkten Surface RT och erbjöd, precis som The Verge poängterar, bättre batteritid. Men då var problemet att det inte fanns så värst många applikationer att installera bortom Microsofts egna. Ska Microsoft lyckas denna gång krävs det att antalet applikationer växer enormt och genom att göra det enklare för utvecklare att kompilera inte bara för x86 utan också för ARM så har det åtminstone teoretiskt sett ökat Microsofts chanser. I praktiken? Vem vet, men jag tror inte detta kommer bli den succé som Microsoft hoppas på. Har jag fel så kan det å andra sidan öppna för att andra tillverkare (hej, Apple!) börjar titta mer seriöst på att peta in ARM-processorer i mer notebook-liknande enheter.© 2021 Omsoc Publishing AB