2016-12-25
Årskrönika

Årskrönika 2016

Som traditionen bjuder så är det dags för en summering som året som passerat. Ett år då älskade (David Bowie, till exempel) och en och annan mindre älskad (Fidel Castro, till exempel) men tillika känd person gick ur tiden.

2016 var året då hela världen tycktes kränkas av att solen gick upp (eller ned) och ett år där Apple haft det ovanligt kämpigt med att fortsätta charma världen med sina produkter och tjänster – de produkter bolaget fortfarande säljer och behagar uppdatera, det vill säga. Bolagets hunger efter större intäkter började göra sig allt mer tydlig och under den senare delen av året har Apples strategier ifrågasatts allt mer och en stor fråga som ställts mer än en gång är denna: kan ett bolag med över 100 000 anställda verkligen inte prestera mer än så här? Apple Music framstår som en salig blandning mellan framgång och soppa och nya Macbook Pro, som Apple nog hade tänkt sig skulle bli ett nytt kapitel i företagets framgångssaga sålde visserligen bra initialt men efter någon månad hade resten av världen utanför de Apple-trogna journalister och bloggare Apple prioriterat med testexemplar fått chansen att testa datorn mer grundligt och betyget var blandat med kritik mot både batterikapacitet och Touch Bar som Apple pratat väldigt mycket om.

Enkelt summerat: Om Walt Mossberg inte hyllar en dator från Apple så är det sannolikt något som är väldigt fel.

Apple har på några år gått från att vara IT-världens gunstling till att mötas av allt starkare reaktioner på de beslut, korrekta eller felaktiga, som bolaget tar. Det är inte svårt att tänka sig att bolagets ledning, ledda av Tim Cook som ständigt utlovar nya fantastiska produkter, är en aning förvirrade över vad de ska göra med alla pengar och den framgång som tagit dem hit. Att reta upp sina kunder tycks inte vara ett framgångsrecept så vi får väl se om nästa år kan erbjuda bot och bättring på den punkten.

Personligen dumpade jag först annonser här på Macpro och senare också Mac under ett kvartal men är åter tillbaka på plattformen i hemmakontoret, både med Mac Pro under skrivbordet och en Xserve i serverracket. Det hela kändes ungefär som att komma tillbaka till sitt barndomshem – bekant och tryggt men man är också fullt medveten om alla tillkortakommanden som ändå finns där.

Jag vill passa på att tacka alla som läser Macpro och som hör av sig med kommentarer och tips via e-post och Twitter. Det är oerhört uppskattat. Ett extra stort tack vill jag i synnerhet rikta till er som stöttat Macpro på olika sätt under året – era bidrag gör verkligen skillnad.

Vill du också stötta Macpro? Läs mer här, och tack för ditt bidrag!

Ps – vill du läsa äldre krönikor? Här finns krönikan för år 2015 och år 2013.

Januari

Teslas megafabrik börjar ta form. Raspberry Pi-utvecklare erbjöds pengar för att inkludera malware i sin kod och Apple började hyvla på brädorna som skulle bli kistan för iAd. Jag testade Lumia 950 och gillade den skarpt.

Anrika tidningsförlaget IDG var till salu och Mac App Store fyllde fem år och ingen brydde sig nämnvärt. Jag skrev en krönika om hur korkat våra svenska TV-bolag beter sig vilken fick en del uppmärksamhet.

VMware sparkade alla Fusion-utvecklare och flyttade utvecklingen till Kina. Jag har inte uppgraderat Fusion sedan dess.

Legenden Marvin Minsky gick ur tiden, Samsung stämdes för uteblivna telefonuppdateringar och Adobe såg till att journalister blev utsparkade från Facebook.

Vad ska det bli av OS X Server, undrade jag.

 

Februari

Rovio, bolaget bakom spelet Angry Birds, sparkar folk på löpande band och hoppas att en film baserad på spelet ska rädda bolaget. Walt Mossberg ledsnade på iTunes. Det avslöjas att Apple ska öppna en butik i Stockholms innerstad, precis intill Kungsträdgården. Reaktionerna låter inte vänta på sig. I mars fick Apple klartecken att börja planera för bygget.

Apple tycks göra vad de kan för att få bort oberoende verkstäder som reparerar iPhone.

Vinsten rasar för speltillverkaren King. Senare under året avslöjas att bolaget registrerar sina anställdas sexuella läggning, bland annat.

Filmen “Steve Jobs” släpptes. Jag gillade den inte.

Endast tolv procent visade sig ha förtroende för kvällspressen. Som man bäddar får man ligga.

Jag testade en hiskelig massa e-postklienter.

Apple lyckades smyga ut en uppdatering som blockerade ethernet-anslutningen i alla Mac-datorer. Bolagets brist på kvalitetsfokus har varit återkommande under året som gick.

Jag testade ett par trådlösa hörlurar från Marshall som jag gillade.

65 miljoner hånade Donald Trump på Internet. Tyvärr hjälpte det inte.

En tidigare PR-chef på Apple gick till Twitter. Hon slutade drygt ett halvår senare. Säger nog mer om Twitter än om henne.

 

Mars

Disney sparkar stora delar av sin IT-personal i USA och tvingar sedan samma personal utbilda sina utländska efterträdare.

Apple öppnar en supportkanal på Twitter.

Jag summerar fem månader med min Apple Watch. Senare gav jag klockan till min dotter.

Den hyfsat populära bittorrent-klienten Transmission drabbas av Malware då någon hackat distributionsservern för mjukvaran. Inte första och sista gången det hände.

Det är alltid lätt att ha åsikter, men huruvida de är förankrade i verkligheten är en annan femma.

Jag köper och testar ett klockarmband för Apple Watch i “läder” för 100 kronor. Jag borde vetat bättre.

LAN-Master går i konkurs. Telia köper senare verksamheten.

Årets hjärnsläpp noteras redan i årets tredje månad. Har visat sig vara svårslaget.

Jag är av åsikten att Microsoft borde köpt Twitter. Den åsikter står jag fortfarande för men numera är det tveksamt om någon vill köpa bolaget.

Apple i mars 2016: Gäsp.

 

April

Tolv rader kod som visar hur känsligt systemet runt distribution av öppen källkod är.

Apple firade företagets 40-årsjubileum med en klassisk flagga utanför huvudkontoret.

Google fortsatte lägga ner företag som de tidigare köpt. Google passade också på att tillåta en talibanapplikation i sin applikationsbutik för Android.

På tal om Android så ökade också mängden malware för plattformen programenligt med 40 procent.

Spotify gnällde om både det ena och det andra under året som gått. Denna gång var det om bostadssituationen i Stockholm där företaget menade att det var horribelt att deras välbetalda medarbetare skulle tvingas ut på samma bostadsmarknad som resten av pöbeln som vill bo i Stockholms innerstad. Förorterna är tydligen okänt territorium för Spotify-ledningen.

I april kunde man fortfarande inte lita på Apple Music.

Min gamla 30-tums Apple Cinema Display fungerar inte tillsammans med Netflix. Jobs vänder sig sannolikt i sin grav över detta.

iPad som publiceringsplattform har varit dödare än disco i ett par år nu men vissa lyckades klänga sig kvar, kanske lite för länge.

En ung man begick självmord på Apples huvudkontor i Cupertino.

Joshua Topolsky skrev intressant om framtidens media. Senare visade det sig att han skulle applicera sina tankegångar på en ny webbsajt som ville vara revolutionernade men i själva verket mest var förvirrande och ganska onödig.

Jag testade UniFi AC Lite och mitt wifi hemma, och på jobbet, har inte varit sig likt sedan dess.

Twitter har det fortsatt tufft. Som de senaste tio åren.

Maj

Godingen Peter Esse slutade som VD för Kullander och gav sig in i bilbranschen istället. Skåneregionen har ännu inte återhämtat sig.

Man kunde inte lita på Apple Music i maj heller.

Samsung förnekar sig inte utan vill ha tillgång personlig information om dig även när du ska uppdatera firmware i en SSD-disk.

Nämnde jag att man inte kunde lita på Apple Music i maj?

Pirate Bay förlorade sina svenska domännamn.

Jag konstaterade redan denna månad att Tim Cook framstod som allt mer desperat. Detta har inte förändrats nämnvärt sedan dess.

En majoritet av riksdagens partier lagrar sin e-post utomlands.

Jag tipsar om hur man kan bygga sin egen Synology-NAS. Projektet bakom detta har sedan dess åtminstone delvis gått under jorden.

Jag testade ett USB 3.0-anslutet grafikkort för Mac. Fungerade väldigt bra.

Tesla öppnar sin megafabrik. 65 miljoner Tumblr-konton tvingas byta lösenord efter att en “läcka” uppstått.

Svenska Boliden smälter guld åt Apple. Microsoft sparkade ytterligare 1850 tidigare Nokia-anställda och hajpade BitCoin-företaget KNC Miner går i konkurs.

Apple sparkade (tillfälligtvis) ut Swish ur App Store och det blev ett djävla liv.

Juni

Hade du en “upplåst” iPhone fick du inte använda WhatsApp längre.

Viasat blev hackade och koder för att få gratis Chromecast-enheter hemskickade läckte ut på Internet. Huruvida hacket skedde på utsidan eller insidan av företaget låter vi vara osagt men Viasat stängde ner hela kampanjen innan dess egentliga slutdatum och meddelade till Macpro att “en incident relaterat till Cromekastkoder” inträffat.

TV4 hymlade inte med att deras tittare är en handelsvara. Kan förklara kvaliteten på kanalens innehåll.

Teamviewer blev hackade och i princip allt gick ner hos Apple. Skandalsajterna hos Mittmedia stängdes äntligen och världen är en lite bättre plats.

Microsoft meddelade sin avsikt att köpa LinkedIn, Apple råkade läcka det nya namnet för sitt datoroperativsystem formerly known as Mac OS X.

Amerikanerna fortsatte skjuta varandra och röstade senare fram en president som menar att det största hotet mot nationen kommer utifrån.

Apple presenterade ett nytt filsystem: APFS, och med det sin nya version av Mac OS X, numera kallad macOS Sierra, där Apple tycks passa på att försöka göra det ännu svårare att köra icke-signerade tredjepartsapplikationer. macOS Server 5.2 tycks inte vara något vidare heller, men det knappast framstå som chockerande nu för tiden.

Två skärmar är bättre än en.

Apple Music går inte att lita på i juni heller.

Jag minns Apple Pro Mouse och suckar nostalgiskt. Sen suckar jag nostalgiskt en gång till.

Det antyds att Apple böjt sig för medietrycket och kovänt när det gäller App Store och BankID. Jag tar fram en riktig källa i ärendet som menar att de som tycker att Apple böjt sig i själva verket snackar skit.

Jag testar en bra svensk VPN-tjänst för dig som vill surfa säkert. Den var så bra så jag använder den fortfarande.

Apple lägger ned Thunderbolt Display och senare meddelas det att Apple inte har för avsikt att börja tillverka fristående datorskärmar igen.

 

Juli

Jag ledsnar på Apple Music och byter till Plex och tvingas därefter bygga upp hela min mediasamling igen efter att iTunes och Apple Music förvandlat min tidigare dito till blandfärs.

Apple och Spotify käbblar vidare. Popcorn poppades och vem som vann är en aning oklart. Tidal slarvade med betalningarna till de artister som var tillgängliga via tjänsten.

TP-Link klantade sig, Blackberry dumpade ännu en telefonmodell och jag testade Henge Docks Vertical Docking Station. Den sistnämnda var väldigt trevlig. Synology hade en tung sommar.

Seagate sparkade 6500 personer. Netflix var, och är, väldigt poppis.

En skock idioter fortsatte göra illa oskyldiga personer för sitt egna höga nöjes skull. Jag ansåg det viktigt att påpeka det självklara.

Apple visar sig ovanligt tondöva när de är med och sjösätter en TV-serie. Tur att Samuel L. Jackson kan förklara Game of Thrones för oss.

Jag ledsnade på KVM och flyttade till VMware igen. Efter det fick jag rädda en kraschad RAID-volym på min hemmasnickrade Synology och gick raskt över till FreeNAS överallt istället.

Apple-chefen Eddy Cue hade uppenbara problem med klädkoden när han skulle träffa TV-bolagschefer.

Augusti

Om man undrade varför Apple inte uppdaterar Macintosh kunde man få en ganska rimlig förklaring här. Här är en till på samma tema.

Jag berättar hela historien om hur jag blev svartlistad av Apple PR.

Samsung bekräftar vad vi redan visste om dem.

Kramgoa Apple visar tydligt att det är pengarna som styr, inte relationerna.

Hajpade anteckningsapplikationen Vesper med tillhörande företaget Q Branch lägger ner. Senare under året släpps källkoden för applikationen fri.

Jag dumpar iCloud och har faktiskt inte ångrat mig nämnvärt.

Man kunde inte lita på Apple Music i augusti heller.

Apple VD:n Tim Cooks första fem år som VD kunde varit bättre. Kanske ville han trösta sig själv över detta faktum och krängde av en bunt Apple-aktier. Jag väntade förgäves på ett recensionsex av telefonen OnePlus 3 och ett verktyg för att “låsa upp” sin iPhone spreds via App Store.

Gene Wilder gick ur tiden. Jag testade UniFi Switch 8 och ger tummen upp.

Apple gillar verkligen inte att betala skatt.

Transmission smittat av Malware. Igen.

September

Jag testar Unifi Security Gateway 3P och tänker att den nog är bra men inte för mig.

Då och då är det kul att blicka bakåt i tiden på vad exempelvis tidningen Mobil tänkte om iPhone i januari 2007.

OpenOffice visade sig vara på väg att gå i graven på grund av brist på engagemang.

Hillary Clinton körde privat egen e-postserver på en Power Mac G4. Det kan man givetvis ha synpunkter på men valet av hårdvara får tummen upp.

Dags att säga adjö till Mac Pro? Apples Darth Vader-soptunna hade inte uppdaterats på länge och har i skrivande stund inte uppdaterats nu heller.

Barbra Streisand ringde Tim Cook. 

Man ska alltid läsa det finstilta, även när Apple är inblandade.

Samsung tvingades gå ut och varna för sin egna produkt. Samsung Galaxy Note 7 drogs snart in från marknaden och Samsung försökte på olika sätt tvinga ägarna av de exemplar som fanns ute på marknaden att lämna tillbaka telefonen.

Apple-världens största velpanna, Marco Arment, bytte prismodell på den suveräna applikationen Overcast. Igen.

#Courage blev kanske årets mest ironiska hashtag på Twitter. Inte vad Apple tänkt sig kanske.

Efter det tidigare självmordet på Apples huvudkontor kom det nu rapporter om en utbredd taskig kvinnosyn på företaget. Apples PR-apparat la in högväxeln och försökte tona ned problemen.

Ännu ett år och ännu (minst) en bakdörr eller ett allvarligt säkerhetshål i en Android-produkt. Xiaomis telefoner fattade visserligen inte eld men ändå

Jag övervägde att dumpa Mac helt och gjorde det också i tre månader. Lång artikel om ämnet följde, givetvis. Sedan köptes en gammal Mac Pro igen. Dock installerades inte macOS Sierra och det finns ingen tidplan för det heller.

Bredband 2 tyckte det var ok att kräva fakturaavgift på en faktura som skickats via e-post. Makalöst.

Soylent Green are people.

Inte enbart Samsung hade problem med telefoner som började brinna lite spontant. Så också Apple.

Telia skämde ut sig på många sätt när de dödförklarade landsbygden och indirekt också deras kunder som bor där.

Äntligen uppdaterades ProDos för Apple II.

 

Oktober

Jag konstaterade att PR-konsulter är onda och att jag inte gillar dem nämnvärt.

Apple kastade ut en utvecklare från App Store och historien blev aningen mer komplicerad än man kunnat förvänta sig.

Samsung kunde inte vänta på att iPhone 7 lanserades så de kunde börja kopiera den. Snart fick Samsung lite annat att fundera på när Note 7-modellen började brinna lite här och var. De obligatoriska vitsarna lät inte vänta på sig, och Samsung visar att de inte har någon humor.

Amerikanerna verkar inte förstå att de är på väg att välja en fullblodsrasist till president.

Jag blir en aning imponerad av Googles nya hårdvaruprodukter. Sen blev jag lite deppig över något och började leka med Fibre Channel hemma. Det slutade med att jag köpte ett helt Fibre Channel-SAN och petade in 18TB disk.

Just ja – ingen vill köpa Twitter, vilket tidigare påpekats.

Björeman // Melin firar avsnitt nummer 50.

Jag slår ett slag för Microsoft Lumia 950 XL, sen tog jag båten och åkte på en liten nostalgitur.

Jag förutspådde att snart skulle ingen prata om iPad Pro, vilket stämde för sen började alla prata om nya Macbook Pro istället.

iPad-försäljningen fortsatte nedåt.

Microsoft presenterade Surface Studio och det blev ett djävla liv. Mest positivt dito.

Allt fler börjar fundera på om Apples datorer är framtiden för dem. Jag testade att köra Windows 10 och Linux under hösten och kom fram till att de båda fungerar bra men jag är helt enkelt för insnöad i OS X för att byta plattform helt och hållet. Nästa år kanske jag gör ett nytt försök.

Kniven får jobba på Twitter som gör sig av med 300 anställda.

November

Efter att ha levt med Lync 2011 sedan just 2011 så släppte Microsoft till slut Skype for Business för Mac.

Asus passerade Apple i datorförsäljning. Inte så underligt med tanke på hur Apple behandlat sina datorprodukter de senaste åren.

Det fria ordet är värt mer än man tror.

Apple tappade PR-folk till bilbranschen. Hmm.

Elementary OS gör sitt bästa att likna och bete sig som OS X men har en lång bit kvar.

Apples nya version av Macbook Pro blev inte riktigt en PR-mässiga framgång som bolaget hoppades på. Det skojades friskt om det ena och det andra och när Apple senare kapade priserna på både donglar och den nya 5K-skärmen från LG togs det snabbt som ett tecken på att företaget sent om sider insett att det här med donglar kanske inte är den bästa idé som Apple haft. Företagets innovationsförmåga ifrågasattes av undertecknad och när Apple senare släpper en bok om sina egna produkter med en grotesk prislapp var många eniga om att bolaget verkligen tappat all verklighetsanknytning. Nån vidare koll på Mac App Store tycks de inte ha heller.  En säkerhetsaspekt med Touch Bar som Apple nog missat avslöjades.

Röster höjdes också som föreslog att Apple mer eller mindre aktivt drev bort sina proffskunder till förmån för “vanliga” användare. När det också meddelades att bolaget skrotar sina Airport-basstationer var det droppen för många. Vem Apple egentligen gör datorer för är fortfarande något av en gåta.

The Internet Archive började uppbyggnaden av en parallell infrastruktur utanför USA, närmare bestämt i Kanada. Hail to the thief.

December

Oracle ser ut att lägga ned utvecklingen av det klassiska operativsystemet Solaris. Världen rasar. Oracle tyckte detta inte var tillräckligt för att sänka bolagets rykte varvid de övergick till att börja jaga företag för att de använder Java.

Morgontidningen Dagens Nyheter tyckte det var okej att ta bilder från Facebook och varken betala för dem eller skriva ut vem som faktiskt tagit bilden. Det avgjordes senare i domstol och DN fick på tafsen i ärendet men menade ändå att de vann.

Nya Macbook Pro fortsatte ge Apple huvudvärk. Problem med det extra grafikkortet visade sig senare kunna lösas genom en uppdatering av macOS Sierra. Snart började Macbook Pro också ifrågasättas där Touch Bar och batteritiden fick på tafsen på flera håll. Apple löste (!) det senare genom att ta bort funktionen som uppskattar kvarvarande batteritid i macOS Sierra.

Mediagullebarnet Joshua Topolsky lanserar sin nya sajt och få förstår vad den ska kunna tillföra världen.

Tim Cook gör sitt bästa för att snacka upp julförsäljningen av Apple Watch samtidigt som allt fler röster höjs om att Apple övergivit Mac-entusiasterna.

Microsoft tycks inte ha lärt sig när det gäller att använda ARM i sina datorer.

Samsung tyckte de var modiga som återkallade Galaxy Note 7. Nåja…

Har Apple tagit sina butiker ett steg för långt?

Evernote gör en Google och vill läsa sina användares anteckningar. Evernote inser snart sitt misstag men kunderna flyr i drivor ändå.

Säkerhetshål i en säkerhetslösning i OS X?  Jodå.

Handbrake version 1.0.0 släpptes slutligen efter tretton (!) års utveckling.

 

 © 2021 Omsoc Publishing AB