2016-12-30
Krönika

Ska historien upprepa sig?

John Gruber, i sin första artikel på Daring Fireball från år 2002:

The second problem is the relatively slow adoption rate of Mac OS X, especially amongst professional users (where by “professional users” I mean artists, graphic designers, and multimedia producers). Developers and Unix geeks have been all over Mac OS X since before it even shipped. And 10.1 has proven to be a pretty good system for moms and pops — the “I just use the Web and email” crowd. It’s the pro users who haven’t switched to OS X, the very same people who haven’t been buying new PowerMacs lately.

Note that neither problem is dire. PowerMac sales have been poor, not terrible. And Mac OS X is in most regards a success. The fear, before Mac OS X debuted, was that it was going to be an utter flop. Which would have been absolutely catastrophic for Apple, because there was no Plan B. While that situation has clearly been averted, Mac OS X is by no means a smash hit.

The connection between these two problems is fairly obvious. While the new PowerMacs can still run Mac OS 9 (rumors to the contrary notwithstanding), they’re obviously meant for Mac OS X; a second processor just doesn’t do much for you under Mac OS 9. The big question is which problem is driving the other: Have pro users stayed away from Mac OS X because they weren’t happy with the previous crop of PowerMacs? Or, have they postponed buying new PowerMacs because they aren’t happy with Mac OS X?

If it’s the former, it’ll be interesting to see if the new machines announced today turn things around. Faster buses, faster memory, and (slightly) faster processors. Good news all around.

But if it’s the latter — that is, if pro users are giving the finger to Mac OS X — things could get ugly.

Vad skulle hända om exempelvis Adobe bestämmer sig för att de inte längre ska utveckla sina applikationer för Mac? Om trenden fortsätter för macOS och Apples icke-uppdaterande av merparten av sina Mac-modeller finns ju en överhängande risk att exempelvis Adobe tänker att den absoluta merparten av deras kunder finns på Windows-plattformen och varför ska de då betala för utveckling och underhåll av en kodbas för en plattform vars tillverkare visar mindre och mindre intresse för?

Om Steve Jobs profetia där han jämförde Mac-datorer med lastbilar och iPad med sportbilar är vad Apple planerar hela sin framtid efter så blir det allt tydligare att Apple tänker tvinga de av oss som gillar stora, kraftfulla Mac-datorer på (eller under) skrivbordet till att använda mer eleganta Mac-modeller, eller i slutändan iPads.

Den sista meningen i Grubers text ovan är mest talande. Börjar proffsanvändarna lämna en plattform är framtiden för den plattformen inte ljus. Det har hänt tidigare, under 90-talet, där proffsen ledsnade på att utvecklingen av hård- och mjukvara från Apple stagnerat och drog vidare. Och med dem mjukvaruutvecklarna, och plattformen var en hårsmån från att dö ut helt och hållet med hela Apple som företag.

Vad som än händer med Mac-plattformen tror jag detta kommer hända under år 2017: alla Mac-datorer som inte har en inbyggd skärm kommer försvinna ur Apples utbud. I förlängningen kan man fundera på vad Apples planer för macOS egentligen är ur ett fem år långt perspektiv.

Ska de släppa Xcode för Ubuntu Linux, eller Windows 10?  Ska de ta bort hårdvarulåsningen mellan macOS och Mac-plattformen så det går att installera macOS på vilken PC som helst?

Att utveckla iOS-applikationer kräver en Mac, och det finns bara två alternativ om Apple inte har för avsikt att låta Mac:en överleva och heller inte har för avsikt att släppa Xcode och/eller macOS för andra plattformar: antingen kommer Apple göra det möjligt att kompilera och bygga applikationer i Xcode, vilket de är på god väg att göra med Swift Playgrounds, på en iPad, eller så kommer de erbjuda en kompileringstjänst där du kodar på din iPad och sedan skickar upp koden till Apples servrar som kompilerar koden åt dig.

Låter det galet? Ja, det gör det. Men man ska aldrig säga aldrig med fruktbolaget.

Gott nytt år!© 2021 Omsoc Publishing AB