2017-01-10
Test

Sudio Regent

Efter att jag testade Marshalls Major II Bluetooth-lurar så har jag lite halvt om halvt varit på jakt efter ett par lurar till för att testa och jämföra med. I slutet på förra året hörde Sudio av sig och undrade om jag ville testa deras kommande modell, Regent. Tidigare testade jag ju deras små, trådlösa hörlurar vid namn Vasa Blå vilka jag tyckte om, men det är en sak att göra små in-ear-hörlurar och en helt annan att göra heltäckande stora feta lurar, åtminstone när vi pratar om komfort och ljudkvalitet.

Regent levereras i en förpackning som förutom lurarna också innehåller en laddsladd och en hörlurssladd. Laddningen är intressant – den sker via en USB-kabel du kan snabbladda Regent på tio minuter så du klarar dig en stund till – en full laddning tar två timmar att åstadkomma och när hörlurarna är fullt laddade ska Regent ge 24 timmars användning eller 20 dagars stand-by-tid vilket är imponerande med tanke på att hörlurarna endast väger 177 gram.

Något jag noterar direkt är att Regent sitter bättre på mina öron jämfört med Major II-lurarna från Marshall, som inte på något sätt var obekväma. Det är dock en viss skillnad i mängden stoppning som är runt varje lur vilket gör att Regent känns mjukare mot öronen. Lurarna är också aningen större jämfört med Major II:s dito.

Jag drar igång direkt med att para Regent med min iPhone 6s, vilket sker på ett par sekunder. Jag noterar sedan en ny ikon för trådlösa hörlurar i iOS, eller ja – ny åtminstone för mig och jag såg den inte när jag använde Major II-lurarna från Marshall med iOS 10. Tydligen ska den vara ny i och med iOS 10.2.

Som synes blev det första spåret The Robots från episka The Man-Machine från 1978. Alla som kan sitt Kraftwerk vet att om man vill blåsa trumhinnorna av sig så är det denna låt man ska vräka på. Högt. Jag gjorde detta på kontoret och kom efter några minuter på att jag kanske skulle dra ner ljudvolymen för att inte störa kollegorna och tog av lurarna. Min närmaste kollega hade inte över huvudtaget hört att jag lyssnade på musik och när han testade att ta på sig Regent så insåg jag att dessa lurar i princip inte läcker något ljud över huvudtaget, vilket är väldigt trevligt.

Nåväl, åter till provlyssningen. The Robots får en minst sagt blytung ljudbild och en nästintill perfekt balans mellan bas, diskant och mellanregister.

Det ska här noteras att all musik spelades med Plex på min iPhone 6s och att inga ljudkontroller slagits på eller modifierats över huvudtaget.

Jag växlade sedan över till betydligt lugnare grejer, närmare bestämt On Every Street från Dire Straits-plattan med samma namn och här märker jag att Regent känns en aning klen när det gäller återgivningen av de högre registren medan basen åter igen är helt okej.

Åter till lite ljudmangel, närmare bestämt två låtar från Nine Inch Nails vilka lät riktigt feta och fylliga. Det är här jag inser att jag vill spela högre och högre i hörlurarna så jag gjorde tvärt om och drog ner volymen ordentligt och övergick till Everything But The Girls klassiker Walking Wounded. Åter igen – rejält fyllig bas men för att få en mer komplett ljudbild fick jag åter igen höja volymen en aning. Portisheads Humming gick däremot att avnjuta på ganska låga ljudnivåer vilket också Tears For Fears klassiker, den
löjligt välmixade Advice For The Young At Heart, och Robyns Dancing On My Own kunde göras utan att man blåste trumhinnorna ur skallen.
Efter en halv dags pillande och lyssnade inser jag att för låg eller för hög ljudnivå inte är där Regent glänser som mest – det är när ljudnivån är lagom som dessa hörlurar kommer till sin rätt allra mest. För säkerhetsskull har jag också lyssnat på samtliga låtar igen, men denna gång med en kabelanslutning till min iPhone och resultatet blir det samma. Detta i sin tur säger antingen något om hur bra ljudkvaliteten blivit via Bluetooth, eller något om min hörsel. Välj själv.

Ska man summera Regent så är det så här: de låter riktigt bra, har en sjukt bra batteritid, är bekväma och integrationen via Bluetooth 4,1 med iOS 10 är riktigt bra. Prislappen, 1295 kronor inklusive moms, känns helt rimlig. Är man av det lite ängsligare slaget kan man också utsmycka Regent med små plastbrickor med olika färger och mönster, om det nu känns intressant. Detta är ett par lurar som jag utan större problem gärna tar med mig på nästa långflygning, inte enbart för dess ljudisolerande egenskaper utan också för att batteritiden är riktigt bra och lurarna inte plattar ihop öronsnäckorna utan sitter riktigt bekvämt.

Låtlista

  • Kraftwerk – The Robots (The Man-Machine, 1978)
  • Dire Straits – On Every Street (On Every Street, 1991)
  • Nine Inch Nails – Discipline (The Slip, 2008)
  • Nine Inch Nails – The Beginning of The End, Ladytron Remix (Year Zero Remixed, 2007)
  • Everything But The Girl – Walking Wounded (Walking Wounded, 1996)
  • Portishead – Humming (Portishead, 1997)
  • Tears For Fears – Advice For The Young At Heart (The Seeds of Love, 1989)
  • Robyn – Dancing On My Own (Body Talk, Pt. 1)© 2021 Omsoc Publishing AB