2017-01-15
Test

UniFi Cloud Key

När man jobbar med UniFi-basstationerna så behöver man ha en server, en kontroller, som fungerar som kontroller, i praktiken en enhet som skickar ut konfigurationen till de olika basstationerna i nätverket. Har man en enda UniFi-basstation så kan man klara sig även utan en kontroller men så snart man har fler basstationer än en är det en mycket god ide att installera en.

Man kan använda i princip vilket operativsystem som helst för att köra UniFi-kontrollern på.  Linux, Windows och OS X är tre av dem och många är de som framgångsrikt byggt sig en kontroller på en Raspberry Pi.

Jag fick nyligen tillfälle att testa en Cloud Key från Ubiquity. Detta är, enkelt uttryckt, en kontroller för UniFi-enheter som är lite större än en cigarettändare. Man kan, om man vill, driva denna över en Power over Ethernet-port i en UniFi-switch (“normala” PoE-switchar skickar oftast ur sig fel strömstyrka och kommer därför inte att fungera med Cloud Key i detta avseende) eller så kan man driva Cloud Key med en USB-kabel och i princip vilken strömadapter med USB-anslutning som helst (en ampere krävs).

Har man kör UniFi-servern tidigare som en fristående programvara så kan installationen av Cloud Key vara lite förvirrande. Man installerar enheten i sitt nätverk och ser till att den startar upp. Det är en fördel om man har en DHCP-server på det nät man ansluter Cloud Key till och att man har en fungerande internetanslutning. Därefter surfar man till molnportalen för Unifi, skapar ett konto (om man inte redan har ett) och loggar in och kan därefter leta upp och lägga till sina UniFi-basstationer till Cloud Key.

Låter det enkelt?  Det är det också, typ. Cloud Key förutsätter nämligen att man hanterar sitt wifi-nätverk via Ubiquitis molntjänst. De som arbetat med exempelvis de numera av Cisco ägda Meraki:s produkter vet vad jag pratar om.  Det finns givetvis en fördel med att hantera sitt wifi-nätverk på det här sättet, i synnerhet om man har flera lokationer där det sitter en Cloud Key på varje plats, men givetvis är det också värt att fundera ett varv till om man verkligen vill lägga ut sin hantering på tredje part på det här sättet.

Ett annat litet aber är att man måste använda Chrome för att kunna köra avsökningen av UniFi-basstationer som ska kopplas till din Cloud Key. Med Windows och OS X / macOS fungerar detta utmärkt men om det fungerar med exempelvis Chromium på Linux låter jag vara osagt.

Ett annat aber är att den molnbaserade UniFi-kontrollern inte kan anses vara helt logisk, eller för den sakens skull helt stabil. När man loggar in efter avslutad konfiguration så ser man sin kontroller och då borde man också kunna se sina UniFi-bassationer. Det fungerade en dag och nästa dag syntes de inte längre utan jag var då istället tvungen att ansluta mig direkt mot min Cloud Key via Ubiquitis molnbaserade plattform för att kunna hantera mitt trådlösa nätverk.

Kanske är det så enkelt att detta är en betaversion (tyvärr som så mycket annat när Ubiquity och deras UniFi-plattform är inblandat) och att det inte fungerar bättre än så här just nu. En direkt anslutning till din Cloud Key fungerar däremot via Ubiquitis portal både om man sitter lokalt på samma subnät som Cloud Key-enheten eller om man är uppkopplad via exempelvis 3G eller 4G i sin iPhone och man får väl innerligt hoppas att denna funktion inte är en betaversion…

Med allt igång och snurrande måste jag säga att Cloud Key är något av en befrielse. Tidigare har jag kört en UniFi-server på en CentOS-server vilket i sig inte är en kombination som Ubiquiti stödjer officiellt. Varje uppgradering har varit lite av ett äventyr i det att man inte kör något script eller liknande för att göra uppdateringen utan man stoppar då databastjänsten MongoDB på sin CentOS-maskin som hanterar all information om sin UniFi-installation, raderar den gamla servern och lägger dit en ny server och sen startar man det hela igen i hopp om att det hela bara ska fungera. Startar allt igen får man återställa en backup av sin gamla konfiguration eller göra om hela konfigurationen igen vilket inte är ett jätteproblem i de flesta fall men det blir lite tröttsamt. Anledningen till hela denna procedur är att servern inte kan automatiskt uppdatera sig själv när den körs på detta sätt – med Cloud Key man kan uppdatera firmware i servern via Ubiquitis portal vilket är enormt smidigt. Sen ska man å andra sidan aldrig lägga på den senaste firmware-versionen i kontroller eller i UniFi-enheter då det kan uppstå minst sagt intressanta problem. Folket på Ubiqiti har, tyvärr, ibland väldigt bråttom med att få ut nya uppgraderingar av sina produkter vilket leder till att nya funktioner inte alltid testats ute i fältet så grundligt som man kunnat önska.

En Cloud Key kostar runt tusenlappen inklusive moms och det är kanske inte den mest självklara lösningen men vill- eller kan man inte köra en kontroller på en annan dator på kontoret eller i hemmet så är detta överlag en smidig lösning. Den är tyst, ganska diskret och det är ju i sanning inte några negativa egenskaper.© 2021 Omsoc Publishing AB