2017-02-04
Länk

Ingen rekordvinst i Apples senaste kvartal

Det visar sig att Apple “glömde” nämna att Apples senaste “rekordkvartal” “råkade” vara en vecka längre än vanligt:

Apple stated that Q1 FY2017 was an all-time record for quarterly revenue. The media dutifully and mostly uncritically spread this “great” news for Apple. But the headlines were fake news. Technically the claim is true, the revenue was an all-time record. True but misleading.

Although Apple didn’t lie as such, you might say there was a sin of omission, and a definite spin of the facts. Most Apple fiscal quarters are 13 weeks long. Once in a while, however, they need a 14 week quarter. You might call it a “leap quarter”. There was a good explanation of this financial practice a few years ago in Slate. Apple’s Q1 2017 was a 14 week quarter, for the first time since Q1 2013.

Så med andra ord: hade det varit ett normalt kvartal hade Apple i själva verket redovisat ännu ett kvartal med lägre siffror jämfört med samma kvartal föregående år. Jag har svårt att tro att Apple råkade glömma detta lilla faktum.

Detta är inte saker Apple ska, eller borde, ägna sig åt.

(Länk via Daring Fireball)© 2019 Omsoc Publishing AB