2017-03-28
Länk

Politiker kan fortfarande stoppa Applebutik i Stockholm

Elisabet Andersson i SvD:

När det visade sig att det fanns en kritisk opinion blev det annat ljud i skällan. Nu skulle huset krympas. De rödgröna sa ja till att dra igång ett planarbete för Apples butiksbygge i Kungsan, men fick det att låta som om de saknade alternativ.

Plötsligt verkade det tvärt omöjligt att stoppa en Applebutik. ”Till saken hör att vi inte har så många möjligheter att påverka”, skrev Stockholmsvänstern i ett försök att förklara varför partiet bejakade det multinationella, skattetrixande bolagets önskan att etablera sig i huvudstadens mest centrala park.

”Stockholm stad äger inte rätten till marken och kan därför inte bestämma hur platsen ska användas”, enligt Vänsterpartiet. Ett mycket märkligt påstående – med tanke på att Stockholms stad faktiskt äger marken och genom tomträttsavtal reglerar just hur platsen ska användas.
Apple har förvisso köpt en tomträtt i Kungsan av Stockholms Handelskammare, för 129 miljoner, där det i dag ligger en restaurang.

Det betyder att Apple har köpt sig rätten att hyra marken. Men det betyder inte att Apple köpt sig rätten att bygga butik i Stockholms äldsta park. Det är staden som bestämmer hur kommunal mark ska användas; i gällande tomträttsavtal står det att marken ska användas till en låg restaurangbyggnad.

Personligen tycker jag butiken borde stoppas och istället borde det vara en öppen yta för alla in mot Kungsträdgården© 2020 Omsoc Publishing AB