2017-09-04
Nyhet

Oracle verkställer utrensning av Solaris- och Sparc-personal

The Register:

Threads on The Layoff suggests that around 2,500 layoffs have been made, covering Solaris, SPARC silicon development and storage hardware, including tape libraries, with one result being that development work has ceased on the ZFS Storage Appliance. The fate of Solaris and SPARC silicon remains unclear.

Allt pekar alltså på att E Corp Oracle nu har sparkat i princip alla som arbetar med Solaris, ZFS och utveckling av Sparc-plattformen. Forumet The Layoff vittnar om personer med 15-20 års anställningar på först Sun Microsystems och senare Oracle som fått sparken på dagen.   Det finns massor med viktiga frågor att ställa sig här, men de viktigaste är givetvis dessa två:

  1. Vad händer med ZFS?
  2. Vad händer med MySQL?

I fallet ZFS så är risken stor att filsystemet licensieras ut eller säljs till högstbjudande, detta beroende på att filsystemet som sådant inte har någon naturlig hemvist när också Solaris går i graven. I fallet MySQL finns alltid risken att Oracle bestämmer sig för att börja tjäna mer pengar på MySQL, vilket i praktiken kommer driva bort de användare som ännu inte växlat över från MySQL till MariaDB eller PostgreSQL.© 2021 Omsoc Publishing AB