2005-11-22
Nyhet

Recension – Power Mac G5 Quad, del 2 – mer prestandamätningar


Något jag funderat över sedan jag skrev första delen av testet av Power Mac G5 Quad är hur pass mycket nytta man egentligen har av två processorer med två kärnor vardera. Ett bra exempel på detta är när jag har försökt komprimera DV-filmer till exempelvis h.264 för användning i iPod:en med Quicktime 7.03 Pro eller Compressor, båda från Apple, och där ingen av applikationerna utnyttjar fler än två av de fyra kärnorna i maskinen. Troligen behövs här ändringar i båda applikationerna för att det ska fungera bättre.

Nej för att lyckas använda samtliga fyra kärnor till något där de alla fick jobba så fick vi vända oss till Compression Master (30-dagars demo kan laddas ner via den länken för de som vill testa) där det initialt inte heller gick att pressa maskinen så den använde samtliga fyra processsorkärnor. Men tack vare ett specialkomponerat komprimeringsjobb där en DV-fil på 30 sekunder (108MB stort) användes för att sedan skapa fem filer med olika komprimeringsgrader och typer (Mpeg 4 large, Mpeg 4 medium, WMV Lan, WMV Large, WMV Medium och WMV Small. Samtliga dessa settings ingår i Compression Master som standard) fick vi se på andra bullar och mätarna för samtliga fyra kärnor gick i topp direkt. Just detta jobb tog på Power Mac G5 Quad 2 minuter och 16 sekunder, vilket är att jämföra med 4 minuter och 46 sekunder på en dubbel 2.3GHz-maskin med endast en processorkärna per processor.

Skillnad mellan de två maskinerna var också att Quad-maskinen vid testtillfället hade 2GB interminne och Dual 2.3GHz-maskinen had 1.5GB. Dock fann vi att när vi ökade internminnet i Quad-maskinen från 2GB till 4.5GB så blev vårt komprimeringsjobb i Compression Master endast en sekund snabbare. Skillnaden mellan att köra med 512MB internminne i Quad-maskinen och 2GB var däremot milsvida.
Det är nog svårt att hitta en Mac som är snabbare än denna modell. Det konstaterades redan i det första deltestet. Nu har vi också svart på vitt att om man har en applikation som faktiskt utnyttjar samtliga fyra kärnor, något som åtminstone två av Apples Pro-applikationer i dagsläget inte gör, så kommer man att märka en enorm skillnad.

Köper man en Power Mac G5 Quad idag så kan dock det stora lyftet låta vänta på sig just därför att det i dagsläget inte tycks finnas allt för många applikationer som gör hårdvaran rättvisa. Förhoppningsvis kommer detta att ändras inom kort, annars kanske risken finns att mjukvaruleverantörerna hellre lägger krutet på de x86-bestyckade Power Mac-maskinerna.

Leverantör : Apple
Pris : Från 33295:- inkl. moms
Återförsäljare : Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB