2006-03-14
Nyhet

Steve Jobs’s lön 1 dollar

Troligtvis är det “good kharma” som driver Steve Jobs, lönen är det då inte. Under räkenskapsår 2005 betalades en dollar och inte en cent mer ut till Apples CEO Steve Jobs, inga bonusar, ingenting. Samtidigt fick Timothy D. Cook en bonus på $600,239 motsvarande ungefär 4.7 mkr, Peter Oppenheimer fick en bonus på $550,202 motsvarande ungefär 4,3 mkr. Även Jonathan Rubinstein som numera ansvarar för iPod fick en bonus på $551,239 också motsvarande ungefär 4,3 mkr.

Enorma summor om man jämför med Steve Jobs lön från Apple, en dollar motsvarar med aktuell kurs nästan 8 kronor. Detta är dock ingen nyhet, Steve Jobs har i flera år varken tjänat mer eller mindre än en dollar, däremot har han fått en hel del annat för besväret. Bland annat gav Apple 1999 Steve en Gulfstream V, ett privatjet som kostar $90 miljoner dollar. Apple har också gett Steve Jobs aktier till ett värde motsvarande $532 miljoner dollar.

Förutom lönen från Apple får Steve Jobs också lön från sitt andra bolag, Pixar, den lönen är förvisso också väldigt låg, $52 dollar. Trots de låga lönerna är Steve Jobs god för sisådär $4.4 miljarder dollar(ungefär 34,5 miljarder kronor), i samband med Disneys köp av Pixar blir Steve Jobs också den person som äger mest andelar av Disney, ungefär 7%.

Källor:
AppleInsider
Wikipedia

Min första artikel på macpro.se

Hej, eftersom detta är min första artikel här på macpro.se så ser jag det som ett bra tillfälle att introducera mig för er läsare. Mitt namn är Michael Olsson och kommer från och med nu att skriva artiklar på macpro.se, jag har ett stort intresse för teknik och såklart Apple. Har tidigare skrivit för macnytt.se. Är sedan december 21 år gammal och har sedan jag tog studenten arbetat som systemtekniker på en friskola i Båstad och driver vid sidan om detta en liten konsultfirma. Jag hoppas ni kommer uppskatta mina artiklar och ser fram emot ett fortsatt spännande år!© 2019 Omsoc Publishing AB