2007-02-22
Guide

Fyra smarta kommandon

software update

Att administrera sin OS X Server enbart via terminalen har sina sidor. Ett bra exempel på det är om man måste byta de DNS-servrar som ens server ska anropa. Bara att redigera /etc/resolv.conf va? Nej, inte i Mac OS X Server inte. Där är kommandot networksetup -setdnsservers “Built-in Ethernet” xxx.xxx.xxx.xxx yyy.yyy.yy.yyy där x och y representerar två olika DNS-servrar.

Kommandot networksetup är kanske inte känt för alla, men det finns fler. Här är fyra grymt viktiga kommandon du bara måste känna till om du inte kan logga in på din server på något annat sätt än via ssh.

networksetup

Kommandot networksetup är lite att likna vid ifconfig fast på steroider. Med detta kommando kan du ändra DNS:er, proxies, skapa eller ändra nätverksplatser, ändra IP-adreser, och så vidare. Mitt exempel ovan är alltså för att ändra DNS för det inbyggda nätverkskortet. Personligen tycker jag det är en smula korkat att man måste tvingas ange namnet på nätverksinterfacet på det sätt som Apple vill istället för att ange “en0″ eller “eth0″. Heter nätverksporten “Built-in Ethernet” så är det vackert bara att skriva det. Är det “Airport” så är det vad du ska skriva in.

networksetup är nästan oändligt i mängden parametrar man kan ange. Apple har skrivit en kortare guide över några av de parametrar man kan ha användning för här.

serveradmin

Ett grymt kraftfullt kommando för att starta och stoppa olika servertjänster på din OS X Server.

Syntaxen är serveradmin [-dhvx] [list | start | stop | status | fullstatus | settings | command] [ [= ]], där ett bra exempel kan vara att du vill stoppa och sedan starta den inbyggda webbservern. Detta kan ju också göras med apachectl men jag brukar använda serveradmin även för detta: serveradmin stop web.

För mer information, skriv serveradmin -h för att få upp alla kommandoparametrar du kan använda.

softwareupdate

Att köra Software Update i terminalläget kan kanske kännas lite pirrigt men det fungerar faktiskt riktigt bra. Det jobbigaste med Software Update och OS X Server är ju tveklöst Apples förmåga att uppdatera iChat, iTunes och annat som i mitt och många andras tycke inte hör hemma på OS X Server överhuvudtaget. Software Update i terminalläge heter softwareupdate, kort och gott. Att bara slå in softwareupdate ger följande svar:

server01:~ root# softwareupdate
usage: softwareupdate [ …]

-l | –list List all appropriate updates
-d | –download Download Only
-i | –install Install

Per-user preferences:
–ignore

-h | –help Print this help
server01:~ root#

Notera att man alltså genom att ange olika parametrar först kan se vilka uppdateringar som finns, ladda ner uppdateringen och sen installera den. Exempel:

softwareupdate -l listar tillgängliga uppdateringar. Exempel:

server01:~ root# softwareupdate -l
Software Update Tool
Copyright 2002-2005 Apple

Software Update found the following new or updated software:
– AirPort-4.2
AirPort (4.2), 12630K
* J2SE50Release4-4.0
J2SE 5.0 Release 4 (4.0), 40260K [recommended]
* SecUpdSrvr2006-007Ti-1.0
Security Update 2006-007 (PowerPC) (1.0), 13380K [recommended] [restart]
* SecUpd2006-008Ti-1.0
Security Update 2006-008 (PowerPC) (1.0), 2730K [recommended] [restart]
* SecUpd2007-002Ti-1.0
Security Update 2007-002 (PowerPC) (1.0), 4650K [recommended] [restart]
* SecUpd2007-001Ti-1.0
Security Update 2007-001 (1.0), 6020K [recommended] [restart]
* DSTUpdateTi-001-1.0
Daylight Saving Time Update (1.0), 9450K [recommended] [restart]
server01:~ root#

softwareupdate -d -a laddar ner alla tillgängliga uppdateringar och softwareupdate -d -a -i laddar ner alla tillgängliga uppdateringar och installerar sedan dessa.

Vill jag enbart ladda ner och installera en enstaka uppdatering så kan jag istället ange kommandot softwareupdate -d -i SecUpd2006-008Ti-1.0 för att ladda ner paketet SecUpd2006-008Ti-1.0. Värt att notera är också att servern efter installerad uppdatering startas om genom att ange kommandot reboot. Enkelt och bra.

systemsetup

Ännu ett nyttigt verktyg som kanske inte är det sexigaste jag sett, men det fungerar ändå. Med Systemsetup kan du ända datum, klockans inställningar, tidszonsinställningar, wake-on-lan-inställningar, med mera. Man kan även ändra vilken disk datorn ska starta ifrån, datorns namn, och om ett tangentbord ska vara låst om det är anslutet till en Xserve vars hölje är låst. Kommandot för att slå av eller på just den sistnämnda funktionen är ganska roligt:

systemsetup -setdisablekeyboardwhenenclosurelockisengaged yes slår på funktionen. byt ut yes/i> mot no för att slå av den.© 2021 Omsoc Publishing AB