2007-06-07
Nyhet

Recension – MacBook Pro Intel Core 2 Duo 2.4GHz 15″

Uppdaterad 2007-06-08, 09:59

macbookpro_4251.jpg

Den mäktiga MacBook Pro har släppts i nya versioner. Fortfarande är det 15″- och 17″-skärmar som gäller, och det är också Intel Core 2 Duo-processorer i samtliga modeller. Den högsta prestandan i MacBook-familjen har höjts till 2.4GHz vilket inte alls är illa.

Häng med i nordens första test av nya MacBook Pro!

Efter att Apple fått utstå spott och spe för brist på miljötänkande har företaget nu bestämt sig för att bli grönare, och en av de saker som de bestämde sig för var att byta ut skärmtypen i MacBook Pro-modellerna. Tanken är att få bort kvicksilvret ur produktionsprocessen och istället gå över till skärmar med LED-belysning. 15″-modellen får nöja sig med 1440×900, precis som i äldre modeller, medan 17″-modellen klarar upp till 1920×1200 i upplösning, vilket är en rätt markant skillnad mot tidigare 1680×1050. 17″-modellen har dock inte LED-belysning.

Frågan är då, hur fungerar det med LED?

Vi återkommer till det. Först lite andra snabba fakta. Maskinerna i MacBook Pro-familjen har alla blivit billigare, och numera är det trådlösa 802.11n-nätverket standard, du behöver alltså inte betala 19 kronor för att ladda ner en sketen programsnutt från Apple, alternativt köpa nya Airport Extreme, för att kunna använda det du faktiskt betalat för.

Ett nytt chipset har hittat in i maskinen också. i965 heter det och höjer hastigheten på FSB:n till 800MHz från 667Mhz. Minneshastigheten är den samma (667MHz) och minnestypen likaså, DDR2.

En ny modell av Intel:s Core 2 Duo finns under skalet också. Numera bygger den på den modell som har kodnamnet Santa Rosa, som har en väldigt intressant inbyggd överklockningsfunktion, som aktiveras när en appliktion körs som endast kräver ena processorkärnan. I det läget sänks hastigheten på den kärna som inte används och den andra kärnan snabbas upp 200MHz. Den nya Intel Core 2 Duo levererar dessutom bättre prestanda per watt jämfört med tidigare modeller.

Först några prestandatester:

xbench.jpg

Testet i XBench 1.3 visar på små skillnader i prestanda, men så fruktansvärt stor skillnad mellan 2.33GHz-modellen, bestyckad med en Intel Core 2 Duo, och 2.4GHz-modellen är det inte.

Värt att notera är att Apple valt att använda samma hårddisk från Fujitsu, MHW2160BHPL, som i den senaste Mac Book-modellen som vi testade nyligen.

dnec.png

Prestandan i Distributed.net.

Prestandan i Cinebench. Även här är det mindre förbättringar jämfört med föregående modell men inget överdrivet dramatiskt.

Värt att notera är att prestandaökningen tack vare de dubbla kärnorna faktiskt var större i den äldre 2.33GHz-modellen.

mbproopen_4251.jpg

Hur är det då med de nya skärmarna?

Tja, en direkt jämförelse bredvid en “äldre” Mac Book Pro, med 2.33Ghz Intel Core 2 Duo-processor och inköpt i våras, ger vid handen att Apple har misslyckats. Den nya modellens skärm är visserligen ljusare tackj vare LED-belysningen, på gränsen till smärtsamt dito om man drar upp ljusstyrkan till max. Men bilden är faktiskt en aning suddig och faktiskt jobbig att läsa och skärmen är nästan disig att betrakta. Ljusstyrkan är dessutom inte alls jämnt fördelad över skärmytan utan mörknar rätt mycket nedåt botten.

Visst, den dator vi fått låna är sprillans ny från fabrik och kanske är det som vanligt med Apples datorer att det kan vara si och så med kvaliteten i början, men när jag ställer min, ovan nämnda, MacBook Pro bredvid nya modellen känner jag inget större behov av att jag skulle vilja byta upp mig. Skärmen är inte bättre och prestandaskillnaderna är så små att kan du få tag en maskin ur den förra generationen ska du, i mitt tycke, köpa den. Även om Apple har satt ett lägre pris på maskinerna nu (den testade nya modellen är 2000 kronor billigare än den tidigare jämförbara modellen) så är jag, minst sagt skeptisk. Återstår givetvis att se hur 17″-modellen är men i mitt tycke har 15″-modellen av MacBook Pro tagit ett steg tillbaka igen, efter att ha blivit så sjukt bra i och med uppgraderingen till Intel Core 2 Duo-processorn.

Leverantör : Apple
Pris : Från 17995kr inkl. moms. Den testade modellen kostar 22995kr inkl. moms.
Återförsäljare : Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB