2007-06-28
Nyhet

Recension – Adobe Creative Suite 3 Design Premium – InDesign

Adobe Creative Suite 3 Design Premium

Vi inleder vår recension av Adobes nya programpaket Creative Suite 3 Design Premium med InDesign CS3. I och med InDesign CS2 som släpptes 2005 så drog Adobe i från konkurrenten Quark och deras likvärdiga program QuarkXpress. Adobe har varit marknadsledande med InDesign. Quark hann dock före Adobe med QuarkXpress 7.0 och släppte samtidigt programmet helt skrivet för Intel-baserade mac-datorer, medan InDesign CS2 emulerades på Intel-macarna. Adobe såg till att släppa hela paket som universal i och med Adobe Creative Suite 3.

Så vad skiljer InDesign CS3 från CS2 utöver de två år som har gått mellan dem? Direkt när man startar programmet märker man att Adobe låtit InDesign få ett helt nytt användargränssnitt (vilket nästan alla program har fått i Creative Suite 3). Det nya gränssnittet ger mer utrymme att arbeta med.

Panel och Dock i InDesign CS3

Den nya docken ser till att layout-fönstren hålls inom programmet och inte över dokumentet-fönstret, som kunde vara väldigt irriterande i CS2. Via Panels (som tidigare hette Palettes) har man möjlighet att gömma undan dem till små ikoner i olika stack-menyer. En annan ny funktion som Adobe infört är möjligheten att kunna styra hur menyerna ska se ut. De som har provat betan för Photoshops CS3 har redan sett upplägget och kommer känna sig hemma med det gränssnittet i nya versionen i InDesign. De har även lagt till färgprofil för menyerna för olika kategorier av användare så att det blir enklare att hitta specifika funktioner. Frågan är om förändringar i användargränssnitt har förbättrat programmet? Visserligen är det en litet fördel att Photoshop och Illustrator har samma gränssnitt-upplägg. Fast en konstig väg Adobe har valt är att man bara kan ha en Panel uppe åt gången från stacken med Panels, det gör att upplägget brister, och det känns lite delat.

Möjligheten att importera text och bilder har blivit enklare och mer effektivt, eftersom man numera kan välja flera filer via Place-dialogrutan. Du kan placera ut filerna i vilken ordning du vill och det görs enkelt för man ser tumnagel av bilden eller de första raderna av texten som du ska placera ut. I gamla InDesign så kunde man inte göra så, utan såg en ikon för respektive text och grafik, vilket var hämnande. Går man vidare så hittar man att olika effekter som lagts till, bl a som man åter finner i Photoshops Bevel and Emboss och Gradient Feather m.m.

Effekter i InDesign CS3

Man kan lägga på effekter på objekt separat, ramen och hela objekt om man väljer det. Det här är en fröjd för en grafiker och skapar nya möjligheter för kreativiteten.

Sökningen (Find/Change) har blivit förbättrad (snabbare) genom att kan söka och ändra objekt attribut och färger m.m. Sedan har Adobe lagt till GREP (General Regular Expression Parser) som skapar en väldigt avancerad sökning med hjälp av olika utryck.

Taget från Adobes hjälp-sidor om GREP-utryck:

Du kan konstruera GREP-uttryck som söker efter alfanumeriska strängar och mönster i långa dokument eller i flera öppna dokument…

Notering bör göras att det är ganska krångligt att komma till rätta med GREP-uttrycken. Det tar en liten tid innan man lär sig att utnyttja funktionens fulla potential.

Man kan tycka att Adobe inte har gjort så mycket med InDesign vid första anblick. Det har gjorts tydliga förändringar med Betyg 4 gränssnittet och vissa funktioner har blivit snabbare. Sitter man på en Intel-mac och går från CS2- till CS3-versionen av InDesign bör skillnanden kännas i och med den förbättrade prestandan. Helt klart är det i alla fall att det är en smakfråga om man uppskattar gränssnittet eller inte. Möjligheten att arbeta mer produktivt och vara mer kreativ är grunden för denna uppdatering. Frågan är dock om inte Adobe borde ha satsat på att lägga till mer banbrytande funktioner som skulle konkurrera hårdare med Quarks program QuarkXPress. Personligen tycker jag att avståndet som förut var mellan dem har minskat.

Leverantör: Adobe
Pris: 9 790 kronor inklusive moms (Priset för hela Creative Suite 3 Design Premium 25 790 kronor inklusive moms)
Återförsäljare: Applestore© 2020 Omsoc Publishing AB