2007-08-14
Nyhet

Megarecension – iMac 20″/24/index.html” Core 2 Duo

imac_425.jpg

Den nya iMac-modellen bjöd på tre stora överraskningar: nytt utseende, nytt tangentbord och en hyperglansig skärm. Idag landade båda modellerna hos Macpro.

Vi har testat dem och här är rapporten.

iMac:en premiärvisades i Sverige på Apples pressvisning idag. Tyvärr fick jag förhinder och kunde inte närvara men likväl anlände både 20″ och 24″-modellerna några timmar senare och efter att ha fått svettas lite över att få upp 24″-modellen ur kartongen och sedan förvånas över vilket monster den är så är det nu dags att knappa in denna rapport.

Vi kan ju börja med tangentbordet. Gillar man det tangentbord som MacBook:en begåvats med så har man hittat hem, minst sagt. Gör man det inte så kan det nya tangentbordet från Apple bli en ganska plågsam historia. Jag tycker det är fruktansvärt snyggt, men det känns lite väl platt. Det är svårt att “hitta hem” med fingrarna om man skriver bortåt 350-400 tecken per minut (som undertecknad) och slaglängden på tangenterna är i mitt tycke för kort.

keyboard_side_425.jpg

Apple tycks ha försökt gardera sig genom att göra den fysiska storleken på varje tangent något större än de på de gamla Pro-tangentborden för att på så sätt motverka att tangentbordet känns alldeles för platt, men jag är rädd för att designivern i det här fallet tagit överhanden över de rent praktiska målen med ett tangentbord. Daniel älskar å andra sidan det nya tangentbordet så vi är klart delade i den frågan.

keyboard_2_425.jpg

Överlag känns det lite som att ergonomin har fått sätta sig i baksätet när Apple kryssar framåt mot nya, snyggt designade produkter. Jag har utöver det här tangentbordet också de glansiga skärmarna och Mighty Mouse i åtanke. Mer om just skärmen på denna iMac senare. Lyckligtvis kan du ju faktiskt ansluta vilket tangentbord du vill till din iMac, förutsatt att det är utrustat med USB, så det är bara att sätta igång och leta efter något annat om det medföljande inte passar.

Vi börjar med baksidan. Tre USB 2.0, en FireWire 400 och en FireWire 800 finns det på båda modellerna. Kombinerade analoga och digitala in- och utgångar för ljud finns där också plus ethernetanslutning (10/100/1000) och en skärmutgång för en extra skärm.

specs_side20070807.jpgInsidan då? Slimmare än den tidigare modellen, helt klart. Processorerna som erbjuds sträcker sig från en 2GHz Intel Core 2 Duo till en 2.8GHz-modell av samma processor. Alla fyra modeller delar samma specifikationer när det gäller nivå 2-bufferten och FSB-hastigheten, 4MB respektive 800Mhz. Samtliga maskiner levereras med 1GB 667MHz DDR2 SDRAM (PC2-5300)-minne som standard och kan uppgraderas till 4GB för den som önskar och har råd. Vår 20″-testmodell hade 1GB minne och 24″-modellen var bestyckad med 3GB minne, vilket kan vara värt att notera. Snikmodellen levereras med 250GB hårddisk och de två dyrare med 320GB hårddisk. Endast den dyraste modellen kan uppdateras till 1TB lagringsyta vid beställning, den näst dyraste mäktar med 750GB som mest och den billigaste 500GB. Samtliga modeller är utrustade med Superdrive, alltså DVD-brännare, och med en högglansig skärm på antingen 20″ eller 24″. Upplösningen för 20″-modellen är 1680×1050 och 24″-modellen hela 1900×1200 pixlar. Intrycket man får av att sitta framför 24″-modellen är ganska respektingivande då den verkligen imponerar i storlek. Ur innehållet finns givetvis också stöd för 802.11n-standarden, samt en mottagare för fjärrkontrollen som också medföljer i kartongen.

Grafikkorten är ganska intressanta; snikmodellen är utrustad med ett ATI Radeon HD 2400 XT med 128MB GDDR3-minne, medan de två värre modellerna har ett ATI Radeon HD 2600 PRO med 256MB of GDDR3-minne.

Men storlek är ju inte allt, som bekant. Skärmarnas glans på de senare Mac-modellerna har var orsak för en hel del debatt. Jag kan väl på en gång säga att jag föredrar matta skärmar. Bilden här nedan får illustrera varför:

glans.jpg

Jag ställde helt sonika 24″-modellen på köksbordet här hemma och tog en bild. Visst kan man argumentera att jag kanske skulle släcka taklampan och dra ner alla persienner i fönstren, men då uppstår nästa problem och det är spegelbilden från det som reflekteras i skärmens ljus. Matta skärmar lider inte alls av detta problem, i mitt tycke.

Går det att hitta en optimal arbetsmiljö med högglansiga skärmar? Tyck gärna till i kommentarerna till denna artikel!

Vidare är jag av den bestämda åsikten att datorn ska passa in i princip vilken miljö som helst, och åtminstone bör den väl passa in i en hemmiljö eller på ett kontor där det är meningen att iMac:en ju ska placeras.

Över till prestandatesterna. Först ut är XBench som ser ut så här på de två maskinerna. Först 24″-modellen med 2.4GHz processor och 3GB minne :

xbench.png

Härnäst 20″-modellen med x.xGHz-processor och 1GB minne :

xbench_20.png

Skillnaderna mellan de två modellerna är hyfsat stora. Givetvis gör mängden minne en hel del och också det faktum att testmaskinerna har två olika grafikkort som tycks skilja sig ganska markant i prestanda.

Ett nytt testprogram i vår svit är Geekbench som i version 2.0.5 har körts på båda maskinerna.
Först ut är 24″-modellen:

geekbench_imac24_425.jpg

Därefter 20″-modellen:

geekbench_imac20_425.jpg

Klassiska distributed.net:s benchmarkläge på 24″-modellen:

dnetc.png

Testet av 20″-modellen på distributed.net kommer under Onsdagen.

Slutligen cinebench-testet, som nu är i en ny version, R10. Tidigare har vi testat med version 9.5 och testerna i R10 är betydligt tyngre än tidigare. 24″-modellen till vänster och 20″-modellen till höger:

cinebench_425.jpg

24″-modellen är utrustad ATI Radeon HD 2600 PRO med och 20″-modellen med ATI Radeon HD 2400 XT.

Så vad blir då omdömet? Daniel sitter med sin 20″ och jag med min 24″, och vi är båda överrens om flera saker. Maskinerna är fruktansvärt rappa och pigga att jobba med och designen av datorerna är överlag lyckade. Jag å min sida kan tycka att 24″ kan vara lite väl fläskigt om man inte har gott om plats och en bra arbetsplats att ställa datorn på; det är helt enkelt överväldigande att sätta sig framför datorn vilket kan vara bra att ha i åtanke om du funderar på att köpa en. Expansionsmöjligheterna i främst 24″-modellen är imponerande och den kan räcka väldigt länge för den vars behov ökar med tiden, och man ska också ha klart för sig att att maskinerna är bestyckade med en imponerande arsenal funktioner redan från början, till prisnivåer som heller inte går av stapeln.

Men som med alla solar så finns det fläckar och det är givetvis skärmen. Den är läcker att titta på men besvärande att se på, om ni förstår vad vi menar. Det är ansträngande att hela tiden försöka hitta vinklar att titta på skärmen på som det inte finns reflexer i, men det skall också påpekas att detta är en smaksak. Det finns de som tycker de här högblanka skärmarna är det bästa sedan skivat bröd och aldrig vill ha något annat.
Betyget blir en mycket stark fyra av fem möjliga. Gillar du skärmen är det en femma i betyg, utan tvekan.

Tillverkare : Apple
Pris : Från 11295kr inkl. moms
Återförsäljare : Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB