2007-08-24
Nyhet

Recension – Lexmark c530dn

c530dnrv_425.jpg

Ännu en skrivare? Jodå, vi tänkte att när Lexmark ändå hade vänligheten att skicka över en x9350 så tänkte vi att en färglaser kunde vara kul att testa också. Så efter lite konfererande kom vi fram till att c530dn hade varit trevligt att testa.

Och trevligt var det faktiskt.

Hur spännande är en färglaser egentligen? Tja, de är väl som osthyvlar, nödvändiga men inte vad man nödvändigtvis ställer fram för alla att betrakta. De ska finnas där, göra jobbet och helst inte göra något som helst väsen av sig.

När det gäller väsen, eller snarare oväsen, så kan vi ju få den punkten ur vägen på en gång: c530dn låter en hel del. Inte så man sträcker sig efter ett par hörselskydd, men låter, det gör den. Jag kan inte peka på specifika modeller från exempelvis HP som låter mindre, men jag reagerade på det.

Med det sagt, har också c530dn gott om riktigt fina egenskaper. Utskrifternas kvalitet är riktigt bra, och för att testa lite mer skrev vi även ut bilder på Lexmarks fotopapper och även om bilderna blev en aning mörka när vi skrev ut från såväl Indesign som iPhoto installerade vi inga skrivarprofiler innan vi gjorde testet utan förlitade oss standardinställningarna som kom med drivrutinerna som i sin tur dök upp via BonJour.

Jo, till skillnad från x9350 så lät sig c530dn installeras utan några som helst problem. Samma sak var det med nätverksinställningarna: koppla in skrivaren till nätverket, ställ in skrivaren på DHCP och vips dyker den upp i skrivarfönstret i OS X, färdig att installeras. Precis så enkelt ska det vara.

Jag brukar hylla Lexmarks drivrutinsstöd och c530dn är minst sagt inget undantag. Jag tänker inte skriva in alla de operativsystem som c530dn stödjer, de finns listade här, för de tar helt enkelt för mycket plats. Samtliga versioner av Windows sedan Windows 98, Mac OS9 och Mac OS X, Unix, Linux, Netware, Citrix Metaframe. Med flera. Jisses jäklar helt enkelt.

Hur är det med utskriftshastigheten då? Jag skrev ut 500 A4-ark från en PDF-fil. Jag hade tänkt skriva ut fler men pappret tog slut och jag fick tömma utskriftsarket två gånger och fylla på lika många. Utskriftsfacket rymmer 250 ark, arkhållaren för tomma papper 350. Det är max. Punkt slut. Men det räcker för små arbetsgrupper eller för de som vill ha en hemmaskrivare med en aning steroider i sig.

Prislappen på 4745 kronor inklusive moms är väldigt låg För ett par år sen fick man knappt en hyfsad bläckstråleskrivare för de pengarna och idag får man en riktigt kompetent, om än lite högljudd, skrivare. Konkurrenterna då? HP har en Color Laserjet 2700 för 1995kr inklusive moms på Dustin.

Visserligen får man då ingen nätverksanslutning men det kan ordnas för ett par-tre tusen kronor. Då är du uppe i 2300 kronor inklusive moms och får en färglaser som visserligen får ut 5-7 sidor färre per minut och har ett betydligt sämre operativsystemstöd jämfört med c530dn men kan du leva med det så har du också sparat närmare 2500 kronor, vilket är en del pengar om vi talar om så här billiga skrivare.

Har man behov av en skrivare som skickar ur sig 21 sidor per minut i färg och 22 sidor per minut i svart/vitt med kanske världens bästa operativsystemsstöd är c530dn ett ruggigt bra köp. Så bra att jag nog hade köpt en privat, faktiskt.

Leverantör: Lexmark
Pris: 4795 kronor inklusive moms (från Dustin)
Återförsäljare : Dustin, mfl.© 2021 Omsoc Publishing AB