2007-08-24
Nyhet

Recension – Netgear ProSafe Gigabit Switch

net.jpg

Netgear skickade över deras GS108T Gigabit smart switch till oss på Macpro. När receptionen på jobbet ringde och sa att ett bud lämnat lite grejer från Netgear travade jag ner och det tog ett tag innan jag hittade rätt paket.

Jag letade som vanligt efter kartonger för 19″ switchar men på bänken låg ett litet paket inte större än en skokartong. Först trodde jag att det var något annat från Netgear men det visade sig att GS108T minsann är en slimmad historia, inget för 19″ rack utan mer anpassad för arbetsgrupper i behov av mer avancerade funktioner.

Intrycket av switchen är precis som alla andra modeller ur deras prosafe serie, mycket gedigen. Höljet är i metall och trots att switchen endast väger 0.7 kilo känns det som att man håller en kvalitetsprodukt i handen. Jag kopplade upp den bakom min DHCP och satte i den medföljande CD-skivan för att sätta upp switchen med Netgears wizard. Eller rättare sagt jag visste vad som komma skulle och att jag skulle ge produkten högsta betyg om det visade sig att det för en gångs skull fanns ett program på några av de här skivorna som inte slutar på .exe. Självklart var inte så fallet. Nåja, man är väl rätt garvad vid det här laget så det vara bara kika på DHCP-leasen i routern och sedan knappa in IP-numret på switchen för att logga in i webbgränssnittet. Det funkar faktiskt lika bra och det är skönt att inte ha en massa programvara i maskinen som inte används. Efter man loggat in möts man av ett trevligt gränssnitt, mycket logiskt och lättjobbat, efter det att man bytt från Safari till Firefox vill säga. Glöm att du får några menyer i det här gränssnittet med SafariÂ…

netgear.jpg

GS108T är trots sitt lilla yttre fullsmetat med avancerade funktioner. Jag ställer mig därför lite frågande inför den tilltänkta målgruppen. En liten icke rackbar switch med endast 8 portar men med ACL:s, 802.1x och DSCP/TOS-prioritering? Vi bortser från det ett tag och fokuserar på funktioner istället:

IEEE 802.1Q Statiska VLAN (256 grupper)
Portbaserad VLAN (8 grupper)
IEEE 802.1p CoS
Port-baserad QoS
DSCP-baserad QoS
IEEE802.3ad Link Aggregation
IEEE 802.1w Rapid Spanning Tree Protocol (RSTP)
IEEE 802.1ab Link Layer Discovery Protocol (LLDP)
SNMP v1, v2c
RFC 1213 MIB II
RFC 1643 Ethernet Interface MIB
RFC 1493 Bridge MIB
RMON grupp 1, 2, 3, 9
RFC 2131 DHCP klient
IEEE 802.1x med gäst VLAN
Jumbo frame support
Portbaserad säkerhet (MAC-adresser)
Stormkontrol för broadcast och multicast och okända unicast paket
IGMP Snooping v1/v2
Portbaserad ingress & egress blockering
SNTP
Backup av config
RADIUS
Syslog Ââ går att koppla till en syslogserver

Gränssnitet är som ni ser väldigt överskådligt och allt fungerar som utlovat. Switchen har en total throughput på 16 Gbps i full duplex. Det är inte så lätt att maxa en gigabit switch men jag testade throughputen tillsammans med Ben Spink som utvecklar CrushFTP och vi körde FTP i 938 Mbit/s (117.28 MB/s) mellan två RAM-diskar jag monterat på våra Xserves.

226-Download File Size:269787178 bytes @ 129088K/sec.
226 Transfer complete. CRC32=6DFEB8A7 (”/RAM/test.wav”) RETR
269787178 bytes received in 00:02 (117.28 MB/s)
ftp> put test2.wav test.wav
local: test2.wav remote: test.wav
227 Entering Passive Mode (192,168,20,11,202,44)
150 Opening BINARY mode data connection. Ready to write file . (”/RAM/test.wav”) S T O R

Netgear har gjort en bra, liten och smidig switch till ett överkomligt pris. Switchen har betydligt mer funktioner än många av sina konkurrenter i samma prisklass (tex. HP Procurve 1800-8G). Frågan är hur många i målgruppen som behöver dem? Hade det suttit 18 portar till, funnits plats för fibermoduler och gått att rackmontera hade den fått högsta betyg.
Leverantör : Netgear
Pris : Cirka 1100:- exkl moms.
Återförsäljare: Misco.se© 2021 Omsoc Publishing AB