2007-08-28
Nyhet

Recension – iWork ’08

iwork08_425.jpg

Så var det dags för vad jag anser är årets stora mjukvarunyhet från Apple. Än så länge, det vill säga. iWork-sviten har ju hittills inneburit två användbara program men innan paketet kunnat kännas som en “office-dödare” så har det saknats något. Inte bara ur en kvantitativ synpunkt utan också ur en funktionell dito.

Och det något har kommit nu. Vi pratar nu om ett officepaket som klarar av siffror, bokstäver och konsten att paketera dessa i något snyggt. Vi pratar om Numbers, Pages och Keynote.

Det har gått två år sedan iWork ‘06 släpptes. Innan denna versionen duggade ju uppdateringarna hyfsat tätt, men att sälja ett programpaket med det ganska storslagna namnet iWork och sedan endast låta det innehålla två program är ju i ärlighetens namn som att skjuta sig själv i foten. Tur då att Apple nu fått in ett tredje program i form av Numbers – nu har iWork-paketet en substans som känns.

Jag använder Keynote en del. Inte ofta, men ibland. Det är ett användbart och enkelt program för att kunna göra ruggigt snygga presentationer, det är ett som är säkert. Microsofts Powerpoint må vara en defaktostandard i branschen men då Microsoft varken kapitaliserat på allt det som Mac OS X kan erbjuda för utvecklare, och dessutom inte släppt en ny version av Office för Mac OS X på fyra år, är det inte särskilt svårt för Apple att erbjuda något både snyggare och mer lättanvänt. Keynote är i mitt tycke valet för varje Mac-användare. Och det skadar ju inte att kunna leverera en duktigt snygg presentation och samtidigt imponera lite på sin omgivning. Den nya versionen av Keynote innehåller fler teman, snygga övergångar och andra effekter som får presentationerna att bara se betydligt snyggare ut än vad man kan göra med Microsofts produkter.

iwork04.png

Med Inspectorvyn kan man vrida och vända på ett till synes enkelt stapeldiagram och få det att verkligen synas. I exemplet använder vi Apple-temat Industrial. Påminner en del om frontpanelen på en Mac Pro, va?

Apples samarbete med Google och YouTube gör sig påmint även i Keynote. Den nya versionen av presentationsprogrammet inneåller en funktion där en presentatör också kan spela in en speakerröst som sedan visas till åskådarna direkt via presentationstillfället, över internet via en Podcast eller via just YouTube. En annan användbar funktion är Alpha som gör det möjligt att ta bort bakgrunden ur bilder och annan grafik som inte passar in i själva funktionen. Lite enkel bildredigering, med andra ord.

Över till Pages. Jag har länge önskat att Pages kunde växa upp bara lite till. Då kunde jag på allvar gå över till att använda den framför Microsoft Word som inte bara är slött som sirap när man kör den genom Rosetta, dels kraschar den med ojämna mellanrum och är bara så otrooooligt tråkigt att använda.

picture-2.png

Pages har en hel del intressanta funktioner inbyggda. Exempelvis känner programmet av om man matar in ett datum och då får man upp en liten snygg kalender så man välja datum på ett enklare sätt. Över huvudtaget är Pages, och alla programmen i iWork-paketet, fulla av såna här små egenskaper som gör även det mest vardagliga arbete lite roligare. Sånt är värt mycket. Faktum är att Pages också kan användas som ordbehandlare. Med stavkontroll även picture-3.pngför svenska texter. Men det tog en hel del letande innan vi, i Inspector-fönstret under fliken för text kunde välja Svenska som språk. Värt att notera är dock att Pages endast kollar den text du först markerar innan du öppnar Inspector-fönstret. Faktum är att den här funktionen är så bökig att om du öppnar ett nytt dokument och sen väljer Svenska som språk till och med innan du börjat skriva ett dokument så kollar den endast på Svenska på den rad och nedanför som du råkade ha markören på. Går du upp en rad väljer den raskt Engelska igen. Vidare är det lätt att låta sig luras, för någon egentlig stavningskontroll sker aldrig. Jag testade att stava flera ord fel och Pages reagerade över hvuudtaget inte. Dåliga ordlistor, eller kanske inga ordlistor alls?

Varför det inte går att från början definiera att ett dokument ska ha en viss stavningskontroll och sen håller sig Pages till det är för mig ett mysterium, men det är synd. Varför Apple bara slapphänt antar att allt ska vara Designed In Californa och sen fullständigt struntar i att vi kanske vill skriva dokument på andra språk är ett mysterium. Funktionen finns där men den är inte genomtänkt, helt enkelt. De hugade kan för övrigt testa att installera CocoaSpell, ett tredjepartsprogram som fixar stöd för ordlistor på en rad språk i Mac OS X, helt gratis.

Kan man leva med detta fungerar dock Pages. Det är kul att arbeta med och jag är ändå på väg att ge det godkänt för vad det är riktigt bra på: inbjudningar, affischer, små brev, och så vidare. Med över 140 mallar från Apple kan man skapa det mesta på nolltid, utan att det ser allt för “malligt” ut, om ordvitsen ursäktas.

iwork5.png

Den stora frågan till Apple är ju dock: kommer vi någonsin att få se iWork på Svenska? Det vore onekligen inte helt fel. Tills dess får vi hålla oss till OpenOffice.org om vi vill slippa Microsoft Office, nu när Apple Works är död och begraven.© 2021 Omsoc Publishing AB