2007-10-15
Nyhet

Recension – Wacom Intuos 3 Special Edition

i3se_a5wide_front.jpg

Hur många gånger har man inte funderat på att skaffa sig en “ritbräda” för att göra det lite enklare att arbeta med foton, grafisk form, med mera. Jag har gjort det länge och innan jag slår till bestämde jag mig för att låna in två sådana från Wacom. Båda har testats här på Macpro, och det första testet kommer här.

Wacoms Intuos 3 Special Edition är precis vad namnet antyder, något lite extra. Åtminstone om man frågar Wacom. Men utseendet är i mitt tycke allt annat än läckert. Det ser nästan lite billigt ut.

Brädan är utformad som ett A5-ark, det vill säga rejält stor., men det är en viss sanning med modifikation då själva ritytan inte är större än ett A4. Enhetens fysiska yta är 41.8 x 26.2 x 1.4 cm, medan den “aktiva ytan” är 27.1 x 15.9 cm. Anslutningen sker via en aktiv USB-port, vilket i praktiken innebär en USB-hubb eller direkt i datorn.

Dock har ritytan en korrekt 16:10-ratio vilket Wacom menar att är perfekt för de som har flera skärmar eller en dator med widescreen-skärm.

Ritytan är tryckkänslig med hela 1024 trycknivåer och detta i kombination med ritverktyg som känner av vilken lutning de har när man använder dessa finns stora möjligheter att skapa realistiska penseldrag och liknande. Något jag har förvånats över är att det faktiskt är en viss fördröjning mellan att man drar pennan över ritytan och något händer i exempelvis Photoshop. Enligt Wacom ska ritbrädans signaler till datorn uppdateras 200 gånger per sekund men på min testdator, en MacBook Pro med en 2.2GHz Intel Core 2 Duo, 2GB internminne och Adobe Photoshop CS3. Till datorn är även en 20″ Apple Cinema Display ansluten via DVI.

Fördröjningen är så pass stor så det blir en aning irriterande om man vill skapa större svepande drag med penna eller airbrush. Mindre rörelser är givetvis mindre drabbade av det här fenomenet.

i3se_pen.jpg

Plattan levereras med tre pennenheter och ett pennställ. En av “pennorna” ser ut som en airbrush och är faktiskt riktigt rolig att arbeta med, även för en lekman. Det är svårt att avgöra om den har något vettigt användningsområde just med tanke på ritytans storlek. En airbrush för mig är något som används över större ytor och kanske är det en felsatsning av Wacom att skicka med en, men är det en specialförpackning så är det. En stor fördel är att ingen av ritdonen har några egna batterier inbyggda utan “drivs” av ritplattan. Mycket bra eftersom de är betydligt lättare att arbeta med då.

På vardera sida av plattan sitter fyra knappar och en beröringskänslig panel. Dessa kan programmeras för att användas av speciella applikationer och aktiveras så snart just den applikationen startas. Mycket smart faktiskt, men de kunde ha varit mer snyggt formgivna, om man ska vara petig.

i3se_airbrush.jpg

Jag tänker bespara er mina försök att rita något med den Wacom Intous 3 jag lånat in, för jag har insett att jag nog inte kan rita särskilt bra. Men klart är för mig att Wacom vet vad de sysslar med, trots billigt utseende på just den här produkten. Klart är också att det är en extremt hög inlärningströskel när man använder den är typen av produkt. Men de jag känner som använder brädor av det här slaget svär vid dem och vägrar sluta, så jag tänker definitivt ge Wacom Intuos 3 mer tid på skrivbordet. Om inte annat på grund av de ergonomiska fördelarna över en vanlig datormus som sliter onödigt mycket på arm och axel. Betyget blir en svag fyra, ett betyg för en produkt som säkerligen kan komma att växa vartefter man använder den.

TIllverkare : Wacom
Pris : 4490kr inkl. moms
Återförsäljare : Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB