2007-11-21
Nyhet

Recension – BenQ SP830

benq_sp830-831425.jpg

Priset på projektorer faller raskt och har du funderat på att skaffa en har du säkert stött på BenQ:s projektorer på marknaden. Vi har testat en vid namn SP830.

Jag minns fortfarande när en LCD-projektor från Sharp skickade ur sig 60 ANSI lumen, hade en upplösning på 640×480, lät som en jetmotor och kostade bortåt 20000 kronor. Och den sålde som smör i solsken. Dagens projektorer för hemma- och kontorsbruk använder DLP eller LCD och kostar allt från runt 5000 kronor och “uppåt”. Den projektor vi testat idag arbetar med DLP, som till skillnad från LCD där projektorn är utrustad med tre LCD-paneler (röd, grön, blå), är utrustad med ett färghjul som roterar och där en elektronisk slutare sedan genererar rätt färg vid rätt tidpunkt. Båda metoderna har för och nackdelar, vilka du kan läsa mer om här. Personligen har jag alltid gillat LCD-projektorer, men smaken är som baken. Ser man till bildkvaliteten är SP830 en riktigt trevlig bekantskap. Projektorn är utrustad med en krets kallad HQV som skall ytterligare förbättra bildkvaliteten i de lägen då man exempelvis använder en notebook med widescreenupplösning. När vi ändä är inne på ämnet upplösning och bild i största allmänhet så kan det nämnas att skillnaden mellan SP830 och dess storebror SP831 är både minimal och rätt omfattande. Den minimala skillnaden är ljusstyrkan som på SP830 är på maximala 3500 ANSI lumen. På SP831 är det 4000 ANSI lumen. Ingen större skillnad alltså, åtminstone på pappret.
prj_sp830_backimage.jpg

Prismässigt är det däremot en större skillnad. SP830 kostar drygt 16200 kronor inklusive moms på Dustin, medan SP831 landar på drygt 21200kronor inklusive moms. 5000 kronors skillnad alltså, för i princip samma projektor. vårt val faller, utan att ha testat P831, på SP830.

Anslutningarna på båda modellerna är rejält tilltagna. VGA, DVI, komponent, komposit och S-video blandas med RJ45 för fjärrstyrning, USB för anslutning av en mus, samt stereoljud.

Hur är bilden då? Jag anslöt projektorn till min Mac, en MacBook Pro med Mac OS X 10.5, och testade allt från Front Row med filmtrailers från apple.com till presentationer i Keynote och jag måste säga att bilden är skarp, bekväm att titta på och riktigt trevlig. Projektorn kördes med upplösningen 1280×768 vilket är den maximala upplösningen och det fungerade alldeles utmärkt för ändamålet. Något jag dock saknade var en möjlighet att blåsa upp bilden över en större yta trots att projektorn står hyfsat nära filmduken. Keystonefunktionen var inte särskilt lättjobbad heller, och ska man gnälla en aning var menynerna i projektorn inställd på franska när den slogs på för första gången.

Men dessa relativt små problem är inget mot fläktljudet. För det är inte särskilt högt. Faktum är att när jag först slår på projektorn är den så tyst så jag tror att den inte startat över huvudtaget. Men efter ett tag går fläkten så igång och det är inget fel på fläktnivån som sådan, men det tjutande ljud som projektorn ger ifrån sig är vansinnigt irriterande. Det är inte särskilt högt, kan man tycka, men efter att ha haft projektorn på en timme så vill man inget hellre än att stänga av den.

Givetvis ska man inte bortse kan man inte bortse från att vi kan ha fått låna ett måndagsexemplar, och att det i normala fall inte är ett tjutande ljud men ändock finns det där och måste tas med när vi sätter betyget. Och det blir en trea. Inte så värst imponerande kan tyckas, men ska vi summera projektorns egenskaper så känns det mest rätt. Bra bild, bra menysystem, mycket bra anslutningsmöjligheter. Prisnivån får betraktas som “okej”, och den fungerar riktigt bra med Mac, trots att de första man ser när man öppnar kartongen är en logga som säger att P830 fungerar jättebra med Windows Vista….

… men på minuskontot är som sagt bullret från projektorn, eller snarare det tjutande ljudet. Sådant kan sänka vilken projektor som helst.

Tillverkare : BenQ
Pris : Cirka 16275kr (pris från Dustin)
Leverantör : Dustin, med flera.© 2019 Omsoc Publishing AB