2008-10-23
Nyhet

MacBook (ALU) 2,4GHz

<

p>

Om man enbart skulle se till kartongen som kartongen med datorn i levererades i så trodde jag att storleken på den nya MacBook:en var samma som föregående modell. Men när jag tog ut emballaget med datorn i så blev jag ärligt talat väldigt, väldigt förvånad. För så liten är lådan och öppnar man sedan kartongen blir man om möjligt ännu mer förvånad för MacMini:n börjar nu närma sig den ursprungliga MacBook Air i storlek. Höljet är av tajt snyggt aluminium och vikten är inte heller något att skriva hem om direkt. Den lilla godingen landar på en totalvikt på 2 kilo (eller 2.04 för att vara exakt) och det gör denna maskin till en riktigt passande dito för de som ofta och mer eller mindre gärna behöver släpa runt på datorn i ryggsäcken.

Öppnar man maskinen så blir det lite annat att fundera över. Jag kan direkt säga att de svarta kanterna runt skärmen inte är min kopp té. Som jag tidigare nämnde i min krönika så tycker jag att det ger maskinen ett lite PC-aktigt utseende. Det svarta tangentbordet ekar tillbaka till den första PowerBook G4:an och även om det kändes snyggt då så är jag lite mer kluven nu. Jag skall dock erkänna att tangentbordet är betydligt skönare att skriva på än jag tidigare skrivit i andra tester med samma typ. Även om jag fortfarnade anser att den typen av tangentbord som funnits i PowerBook/MacBook Pro-modellerna fram tills re-lanseringen är skönare att skriva på så går tangentbordet i nya MacBook och MacBook Pro att leva med och det är väl en vanesak som så mycket annat här i livet.

Skärmens kvalitet då? Innan skärmen startats upp kan man utan större problem använda den som spegel. Men när ljuset väl dragits på och man börjar använda datorn tänker man inte längre på den högglansiga ytan, något som kan tillskrivas LED-belysningen bakom skärmen. Något skärmen är känslig för är vilken vinkel den betraktas ur. Sitter man framför maskinen och färgerna ser bleka ut så får man justera skärmen några grader och sen blir det genast bättre. Det är i sig inget nytt med bärbara datorer men då denna skärm är så ljusstark så är det underligt nog inte det första man tänker på när man exempelvis sitter och surfar eller läser på skärmen. En annan sak som dock inte verkar gå att fixa genom att rikta skärmen är att färgerna känns en aning blekare jämfört med exempelvis skärmen i min MacBook Pro 17″. Sen känns upplösningen på MacBook:en väldigt låg (1280×800) jämfört med den på min stora MacBook Pro men det är väl även det en vansesak, även om jag tror att MacBook:en inte hade lidit av att ha en aning högre upplösning på den ändå ganska stora skärmytan.

Det enda som sedan återstår att tycka till om är pekplattan. Innan jag fick maskinen trodde jag att pekplattan inte fysiskt skulle gå att trycka ner, som den gamla musknappen, utan att “knappen” istället var touchkänslig precis som när det gäller resten av plattan med sina funktioner. Men så är det alltså inte. Man vänjer sig rätt snabbt vid denna nymodighet och endast vid enstaka tillfällen blir det fel och en knapptryckning blir till att man flyttar muspekaren istället för att klicka på något. En vanesak, det med, även om jag måste erkänna att jag inte riktigt förstår poängen med att ta bort knappen, den var ju knappast ett funktionellt problem tidigare.

Det är lite klent med portar i maskinen. Två USB-portar, en RJ-45-port för ethernet, en strömkontakt (MagSafe), den nya DisplayPort-porten för anslutning av extern skärm samt ut- och ingångar för ljud.Adapter för anslutning av VGA/DVI-skärmar får man köpa separat från Apple.

MacBook kan levereras med upp till 4 gigabyte, internminne och 320 gigabyte Serial-ATA-hårddisk. Med en sån konfiguration får man minst sagt ett kraftpaket utöver det vanliga.

Så ska man summera:

Plus: bra skärm, bra tangentbord och ett ypperligt format.
Minus: Musplattan tar tid att vänja sig vid, ingen FireWire-anslutning, lite låg upplösning på skärmen.
Summering: En kanonmaskin för de som behöver ha en portabel maskin utan större kompromisser.

Leverantör:Apple
Pris: Från 11995kr inkl. moms.
Återförsäljare: Apple Store.© 2021 Omsoc Publishing AB