2008-12-01
Nyhet

Apple TV

<

p>

Äger du en Apple TV? I såna fall är du i ett ganska litet sällskap. För även om Apple som vanligt inte direkt avslöjar sina försäljningssiffror för AppleTV så är det ingen hemlighet att det inte går något vidare.

Jag kan tänka mig att Apple inte riktigt insåg problemet. I deras värld skulle det bli enkelt att upprepa succén med iTunes och iPod genom att skapa en ny bärare av media, denna gång video, och att på samma sätt som med musiken sälja denna media via samma butik som musiken.

Det visade sig rätt snabbt att det skulle bli problematiskt; för om musikindustrin var svår att blidga så är det ingenting mot vad TV-bolagen och filmindustrin skulle visa sig vara.

Här är min teori varför:

Musikindustrin hade i princip en väg för att sälja sin produkt: via CD-skivor. Radion fungerar som en reklamkanal för produkten och de får dessutom betala för att spela musiken, men den stora inkomstkällan var och är CD-skivan. Enkelt och bra. Tills att konsumenterna började rippa musiken och ladda ner den från Internet istället. I det läget var nog inte skivbolagen allt för svårövertalade när Apple erbjöd dem en möjlighet att kanske inte tjäna lika mycket som på en CD-skiva, men att åtminstone tjäna något istället för inget.

Apple garanterade kopieringsskyddet genom att göra det jobbigt för kunderna att sprida musiken via sin iPod och att koppla varje köp till ett personligt konto och en applikation, iTunes.

Samma modell och samma kopieringsskydd skulle nu istället appliceras på videomaterial. Men hur bra idén än var så glömde Apple det enkla faktum att TV- och filmindustrin har betydligt fler intäktskällor jämfört med musikindustrin. Filmbranchen visar sina filmer inte bara på biografer utan också på fartyg, flygplan, tåg och bussar. De säljer materialet via DVD och sedan till TV-kanaler jorden runt. TV-branschen skulle å sin sida kunna tänkas vara en aning mer tillmötesgående då deras distributionskanaler liknar filmbranschens men saknar de feta biografintäkterna.

I teorin skulle det vara enkelt för Apple att säga till filmbolagen att “hey, vi bygger en supersnygg liten tyst box som inte klarar av att visa fullt HD-material och med en föråldrad standard för surroundljud men det är good enough för att kunderna inte ska hata oss och er och ni får ytterligare en intäktskälla!”.

Kanske kommer Apple att lyckas med sin filmuthyrning över nätet, men det är inte Apple TV som kommer att vara bäraren av det materialet. Det är obegripligt hur Apple tänkte när de utrustade Apple TV med HDMI-anslutning för bild, optisk anslutning för ljud och en processor så klen så den med nöd och näppe klarar av material i 720p, komprimerat med H.264 och officiellt endast Dolby Pro-Logic för ljudet. Det senare går ju att spela över taggtråd så varför utrusta boxen med en optisk anslutning för ljud?

Okej, Dolby Digital går att få ur Apple TV:n om man ansluter den via en optisk anslutning till en receiver och ljudet är kodat som lossless-material. Men det återstår givetvis att se om Apple kommer att utnyttja möjligheten, jag tror inte så är fallet eftersom de vill hålla kvaliteten nere för att blidga filmbolagen.

Äkta HD-material är bara att glömma, vilket innebär att även om Apple börjar sälja material i iTunes som håller en högre upplösning kommer AppleTV:ns processor inte att mäkta med att spela upp det. För Apple TV stödjer, åtminstone enligt Apples egna specifikationer, 1080p/1080i i 60/50 Hz men den maximala faktiska upplösningen som tillåts är 720p.

Apple TV kommer, nämligen, aldrig att tillåtas konkurrera med DVD-marknaden och dess efterföljare. Man kan hacka den här lilla maskinen att bli allt från en liten webbserver till en fullfjädrad dator som, om än med lite motstånd, kör en full version av Mac OS X. Men utan dessa modifieringar är Apple TV inget annat än en glorifierad MP3-spelare med TV-anslutning, eller ett väldigt dyrt och bökigt sätt att titta på filmer på Youtube eller bilder på Flickr. I USA är det givetvis en annan femma, kan de få som faktiskt gillar Apple TV:n säga, och där håller jag åtminstone delvis med, men nu bor vi inte i USA utan i ett land där Apple tar betalt för en liten box som är dömd att samla damm i vardagsrummet och senare på en hylla i garaget.

Apple TV byggdes för att vara acceptabel, men inte bra. Apple TV är en icke-Apple-produkt, från Apple. Och det är nog också så den kommer att bli ihågkommen.

Vill du ändå köpa en? Spara ihop ett par tusenlappar till och köp en Mac Mini istället. Den tillsammans med Plex är allt som Apple TV aldrig skulle, kan eller kommer att bli.

(*) Dead On Arrival© 2020 Omsoc Publishing AB