2008-12-07
Nyhet

Fireant Tribe 004

<

p>

Vi skrev ju för en tid sedan om den nya iPod/iPhone-högtalaren Fireant Tribe, och nu har vi äntligen, efter att plogbilen tog undertecknads brevlåda med avin från posten, fått hem paketet och kan testa den.

Den modell vi fått hem är vit. Ytan ger intrycket av att vara någon form av pianolack och den är faktiskt riktigt snygg. Kontrasten mellan den vita lacken och den svarta fronten fungerar verkligen bra, men jag måste lägga in mitt veto mot den blåa lysdioden i fronten som visar att Fireant Tribe är igång. Att den är blå gör ingenting, men placeringen känns lite på måfå, strax till höger under iPod/iPhone-dockan. Tyvärr ett exempel på mindre genomtänkt formgivning i en annars riktigt snygg enhet.

Installationen är busenkel – i med strömsladden i eluttaget och i med en iPod eller iPhone i dockan och sen är det bara att poppa på. Fireant Tribe har även en inbyggd USB-port på baksidan utöver vanliga ljudingångar (två till antalet). Fjärrkontroll finns också

Hur låter det då? Ska jag vara ärlig blev jag oroad innan jag ens började spela musik i Fireant Tribe. Det brummar och brusar svagt ur högtalarna utan att en iPod (eller i vårt testfall, en iPhone 2G) ens är inkopplad. Kanske beror det på en illa isolerad nätdel inne i lådan.

Det bör också noteras att min iPhone 2G:s inbyggda volymkontroll inte stöds av Fireant Tribe utan vill man höja eller sänka är det volymratten på baksidan eller fjärrkontrollen som gäller. Den tidigare är för övrigt inte steglös så man kan ibland uppleva att volymskillnaden från ett läge till ett annat kan bli ganska brutal. Detta plus att det ibland knastrar när man höjer och sänker volymen sänker intrycket på denna enhet en aning.

Jag började med Stings ‘Dienda’ (musik av pianisten Kenny Kirkland) och kan konstatera att Fireant Tribe hanterar både bas och diskant riktigt bra. Den djupa kontrabasen i det här spåret kommer fram riktigt bra men sången och resten av mellanregistret drunknar i bas och diskant och det blir en ganska dov Sting som framför den här underbara låten.

Därefter gick jag över till Zero 7:s “This Fine Social Scene” och precis som med föregående spår är diskant och bas riktigt, riktigt bra men mellanregistret är klent och oprecist.

Den riktiga knäckaren blev dock Mind over Midi med ‘A Cool Dry Place’ där ytterligare en svaghet med Fireant Tribe avslöjas: den hanterar inte lågfrekvent bas särskilt bra då den slår igenom redan vid måttlig volym och basnivå.

Lite överraskande lät dock Kraftwerks “Neon Lights” från liveplattan Minimum Maximum inte helt åt fanders men detta kan å andra sidan bero på att det är just en liveplatta och där brukar inte mellanregistret vara så överdrivet prioriterat, inte ens för pedanter som Kraftwerk.

FJärrkontrollen förtjänar ett stycke för sig. För det första är den ful. Men det är okej om den är logiskt uppbyggd, men det är den tyvärr inte heller. Fireant har åtminstone bemödat sig med att färgkoda knapaprna lite olika men varför de satt ljudkontrollerna nere i vänstra hörnet och volymkontrollen högst upp är för mig en gåta. Häftigt är dock att det går utmärkt att styra menyer och att tända bakgrundsbelysningen i min iPhone med fjärrkontrollen så den får ändå godkänt men inte med en del tillhörande gnäll.

Att justera bas och diskant med den medföljande fjärrkontrollen ger egentligen inte så stor effekt som man kunde önskat men med två inbyggda högtalare och ett baselement på totalt 40W (enligt leverantören) kan man nog inte göra så mycket mer.

Vad ska man då lyssna på för musik i Fireant Tribe 004? Det mesta låter alltså okej, men långt ifrån så bra man skulle kunna önska. Sänker man volymen till en ganska låg nivå försvinner halva ljudbilden i ett svep så 004:an är inget för sovrummet, snarare för ett mellanstort party där man inte oroar sig över kvaliteten på ljudet utan kanske mer kvantiteten.

Fireant-serien innehåller totalt fyra modeller i skrivande stund. Jag ser fram mot att testa fler av dem. Tills dess håller jag dock i pengarna – Fireant Tribe 004 känns som lite väl högt prissatt med tanke på vad man faktiskt får för pengarna. Visst, för 2200 kronor kan man inte förvänta sig ljudkvalitet i absolut högsta toppklass, men en prislapp på en femhundring lägre hade nog väckt lite mer köplust hos åtminstone mig.

Leverantör: Macline
Pris: 2195kr inkl. moms
Återförsäljare: Macoteket, med flera

Låtlista:

Sting : Dienda (…All This Time)
Zero 7 : This Fine Social Scene (The Garden)
Mind over Midi: A Cool Dry Place (ICE Akustik)
Kraftwerk: Neon Lights (Minimum Maximum)© 2020 Omsoc Publishing AB