2009-01-05
Nyhet

Jobs

Intressant artikel om Mac:ens 25-årsjubileum firas. Eller ändå inte. Apple är seriöst ointresserade av att titta bakåt. His Steveness himself summerar det bra med följande citat:

When I got back here in 1997, I was looking for more room, and I found an archive of old Macs and other stuff. I said, ‘Get it away!’ and I shipped all that shit off to Stanford. If you look backward in this business, you’ll be crushed. You have to look forward.

Jag funderade över detta häromdagen när jag städade mitt hemmakontor och hittade tre generationer iPod som låg och drällde: Den allra första 4GB-modellen (fullt fungerande!), en iPod Photo på 60GB (trasig) och en iPod Nano på 4GB. Den sistnämnda pensionerades i samma ögonblick som jag packade upp min första iPhone, för övrigt. För en sekund börjar jag fundera över hur någon av mina två iPhones kommer att kännas om ett par-tre år…

Det jag vill komma till är hur man som Applekund betalar dyrt om och om igen. Apple har lyckats med konststycket att göra sina produkter till något som framkallar samma beteende som man annars ser hos modeintresserade: Man måste ha det senaste. Nu..

Jag skulle kunna sitta med en Power Mac G4 och en 4GB iPod och faktiskt vara nöjd med det. Men istället investerar jag dyra pengar i Apples produkter om och om och om igen. Och på något underligt sätt känns det inte som bortkastade pengar, som dyra kläder kan göra som man ett år efter inköpet tittar på, suckar och sedan kastar i en container för kläddonationer till Afrika.

Wireds artikel om Mac:ens 25-årsjubileum finns att läsa här.© 2021 Omsoc Publishing AB