2009-01-06
Nyhet

iLife '09

iLife har även den i och med version ’09 ett fått antal trevliga nyheter i bagaget. iMovie, iPhoto och Garageband har alla fått nya funktioner. En ny riktigt intressant funktion i iPhoto är möjligheten att känna igen ett ansikte från en bild och sedan skapa en samling bilder med samma personer. Funktionen heter Faces, och denna tillsammans med Places, en annan ny funktion som kan kolla in var en bild är tagen (vilket förutsätter en kamera med GPS-funktion, exempelvis en iPhone) och är man en gnutta paranoid kan man börja utveckla ett imponerande magsår redan nu. Vi andra konstaterar att det utöver detta också går att ladda upp bilder mycket enklare direkt från iPhoto till Facebook och Flickr.

Om iMovie ska bli mindre förvirrande än föregående version är oklart men bland nyheterna finns en funktion som låter dig förstora enskilda filmrutor och göra ändringar. Detta plus en analysfunktion för att ta bort en del av allt det skakande som lätt kommer med på film när man springer runt med en ultralätt DV-kamera och ska leka Fellini gör väl att åtminstone jag kommer att installera iMovie denna gång.

Garageband tar dock alla rekord. Den stora och riktigt roliga nyheten är att ett antal stjärnor nu ingår i vad Apple kallar för Artist Lessons, alltså där du kan lära dig spela piano med Alicia Keys eller gitarr med Sting. Apple vore inte Apple om de inte tog separat betalt för Artist Lessons, och det är inte ens säkert att det kommer att säljas i alla länder ännu, då Apple valt, eller tvingats, begränsa antalet länder. Den som lever får se.

För den som leker med iWeb kan dessa få men ändå intressanta nyheter vara av intresse. Nya widgets som en koppling till din iSight-kamera för video och bilder, nedräkningstimer, videos från YouTube och RSS-flöden kan alla integreras i din webbsajt. En FTP-funktion gör det nu äntligen möjligt att publicera sina webbsidor på ett enkelt och bra sätt till vilken webbhost som helst. Publiceringsfunktionen har även en koppling till Facebook.

iLife ’09 säljs för 895 kronor inklusive moms.© 2021 Omsoc Publishing AB