2009-01-06
Krönika

När svarar Apple på Spotifys utmaning?

Jag var med om udda upplevelse på nyårsafton. Vi hade ätit, pratat, skålat på tolvslaget, sjunga Singstar och det var dags att försöka hålla få pulsen att fortsätta slå ytterligare in på natten.

Värdinnan ska byta musik. Hon trycker eject på en cd-spelare och tar ur skivan. Hon stoppar ner den i tillhörande fodral, går fram till – vad jag tror är en byrå – och öppnar en av lådorna. Det visar sig vara förvaring för deras cd-skivor.

Wow. Eller rättare sagt: herregud!

I min enfald trodde jag att alla hade lagt cd-skivorna i garderoben och spelade musiken via iTunes. Jag har en cd-platta framme, i bilen. Där stod vi, på gammalt klassiskt maneér och försökte hitta musik för nyårsnatten. När jag, nostalgisk som jag blev, hittade ett fodral som sa Europe var det naturligtvis tomt.

På julafton var jag mer förutseende. Jag vet att min mormor och morfar bara äger hand handfull cd-skivor och två av dem är julskivor. Att lyssna på Jussi Björling och den där Absolut-historien om och om igen skulle jag aldrig stå ut med.

Att köpa julmusik på iTunes är ingen kultur jag vill investera i. Jag tog med min iPod Hifi, kopplade in till deras Windows-burk och laddade ner Spotify. En sökning på ” jul” gav 715 låtar, “christma”s 22045 och om mormor skulle sakna Jussi levererar Spotiy låtar så det kan spelas ända fram till påska.

Inte nog med det. Tillsammans med några vänner, gjorde jag lite olika spelistor för julhelgen, som vi enkelt delade med varandra.

Spotify känns som hela världens musik gratis, direkt strömmande från nätet. Visst saknar jag artister, men den mängden som finns, möjligheten att dela spellistor har breddat mitt lyssnande.

Visst är iTunes bättre och snyggare i sin programvara. Visst kan jag inte ta med min musik till min iPod eller bränna ut en cd-skiva till bilen, men faktum är att jag lyssnar på nästan all musik på kontoret eller hemma. Och för 9 kronor fixar Spotify vilken nyårsfest som helst – utan reklamavbrott.

Spotify utmanar både Apple och Piratebay och med en mobilapplikation kommer Spotify att kunna följa med på tunnelbanan.

Ett iTunes med strömmande musik, prenumerationstjänst och en iPhone-applikation; kommer det bli Apples svar?

Av Christian Åhs© 2021 Omsoc Publishing AB