2009-01-07
Nyhet

Macprointervjun

Det är ingen överdrift att påstå att Peter Esse farit fram som en virvelvind i Macsverige under 2008 med MacRadio, tidningen iLove och sitt framgångsrika frilansande på Macfeber. Lagom till jul avslutades det senare för att Peter skulle kunna fokusera till 100% på sina egna projekt och jag tyckte det var hög tid att ta Peter på pulsen. Så här kommer en första i en serie intervjuer med Mac-personligheter som jag, och förhoppningsvis ni läsare, finner intressanta.

Berätta lite om dig själv, vad du jobbar med och sånt där som du tycker att folk kan få veta om dig.

Jag är en Bleking i exil boendes i Malmö, jobbar faktiskt heltid med just iLove och dess kringprojekt så som ilove.nu med tillhörande Macradion och MacTV. Mer än heltid vilket en del, som kollat in vad min klocka står på när jag spelar in mina videoguider, har förstått. Detta tillsammans med de underbara människorna på Gregory Designbyrå.

Hur väcktes ditt Macintresse, och hur länge har du använt mac? Vilken var din första modell, och vilken modell är din absoluta favorit genom tiderna?

Det var på mediaprogrammet i Växjö, före det var jag en tvättäkta PC-nörd som på den tiden var ansvarig för de flesta PC-installationer hemma i Belganet med omnejd. Mitt under IT-booomen började jag på ett helt ny och fräsch gymnasieprogram i Ronneby som hette IT-programmet. Men det var så rörigt och dåligt uppbyggt och lades ner efter bara två år minns jag, lite som PC i allmänhet alltså 😉 För att göra en lång historia kort slutade jag efter tre terminer och bytte till Mediaprogrammet i Växjö och en dag stod den där, en iMac G4 med Mac OS X Jaguar. Jag var såld, eller rättare sagt iBooken jag köpte på avbetalning var det. G3a med 700 MHz, det gick precis att köra DivX-filmer på den och ett längre Word-dokument var inte att tänka på. Till den kopplade jag min nya iPod som jag köpte samtidigt, precis som i reklamen, som på den tiden faktiskt gick på svensk tv. Den sista fram tills dess att iPhone kom. Min absoluta favoritmodell är givetvis Kuben, det fanns ett gäng i skolan som de köpte in samtidigt som de lade ner dem, jag har aldrig haft råd att lägga ner ett gäng tusenlappar på att köpa in en bara för att ha fram tills i somras då jag fick tag på en billigt. Nu står den här och bara lyser kärlek.

Många, mig inkluderad, har ritat på och planerat för en ny mac-tidning, men du är den förste som faktiskt lyckas publicera en efter att Macpressen lade ner, och nu är iLove den enda konkurrenten till Macworld. Hur gick det till när iLove föddes?

Det var en natt när jag satt på mitt frilanskontor och skrev en artikel till MacWorld som jag tyckte var både ointressant och tråkig och ansåg att jag kunde göra ett bättre jobb själv – dessutom betalar IDG som känt katastrofalt dåligt. Men med det säger jag inte att MacWorld är en dålig, ointressant och tråkig tidning, nej då, MacWorld-gänget med redaktionssekreterare Anna Müller i spetsen gör ett riktigt bra jobb, men det är en tidning som riktar sig till alla Mac-användare och då är det ofrånkomligt att läsarna hittar saker som de tycker är helt ointressanta.

Jag kände att jag ville göra en tidning som riktar sig till alla de nya Mac-användare som switchat på senare tid. Alla de som jag träffade under min tid som butikschef hos en APR här i Malmö, och jag ville svara på alla de frågor som de hade att ställa. Dessutom är det intressant med Mac-användare som personer, det som sluter oss samman är att vi alla har gjort ett medvetet val och därför vill jag också lyfta fram dessa, så kända och okända Mac-användare är något som vi kommer att få se mer av.

Hur har iLove mottagits ute bland läsare och potentiella annonsörer?

Helt fantastiskt. Tidningen håller garanterat en mycket högre nivå än andra kostnadsfria tidningar i materialet, något som starkt fått bekräftat, våra läsare uppleverer inte den som ännu en “reklamblaska”. Vi har fått många mejl och även telefonsamtal från läsare som berättat att det äntligen finns en tidning som inte bara är snygg utan att de också förstår vad det är vi skriver om, något som verkar vara ett problem bland tekniktidningar idag.

Givetvis har vi fått en hel del negativa kommentarer varav mycket är konstruktivt, vi vet till exempel att nummer ett var svår att läsa på sina ställen och det är något som vi jobbar aktivt med. Sedan får man så klart alltid lite väl negativa kommentarer men att vårt namn skulle påminna om en hästporrtidning, ja, det är väl inget som jag riktigt tar till mig 🙂

Annonsörerna älskar tidningen (utom en, men han skulle visst sluta på det nämnda företaget så det gör inte så mycket). Det har inte helt oväntat varit en utmaning att sälja annonser i slutet av ett krisår till en helt ny tidning men vi lyckades bra. Stor cred till ICA Banken som tog fram en egen speciell annons bara för att matcha in i vår tidning.

Hur ser din arbetsplats ut hemma idag? vilka datorer använder du?

Jag har en iMac 24 med ett gäng externa hårddiskar men i övrigt försöker jag hålla det rent. På jobbet sitter jag med en Apple Cinema Display och där i mellan en MacBook Air som jag släpar fram och tillbaka. Jag skulle aldrig byta ut den mot något tyngre.

Vilka applikationer använder du i ditt dagliga arbete med iLove och MacRadion?

Macradion spelas in med hjälp av iChat och QuickTime. Det är nämligen så att Gabriel Malmqvist sitter i Helsingborg. Därefter skickar vi de båda filerna till Andreas Nilsson i Örebro som redigerar ihop det med hjälp av Logic Pro, jag får tillbaka dem och lägger in dem via Podcast Maker, där skriver jag in beskrivningar och lägger in kapitel, Podcast Maker skickar det sedan till serven och så tar iTunes Store vid.

För att spela in MacTV så använder jag ScreenFlow och exporterar via Apple Lossless för att sedan låta det nerlagda Visual Hub ta vid för att skapa en HD-version och en som fungerar på allt.

iLove.nu har självfallet wordpress i grunden.

Tidningen iLove gör vi med hjälp av Indesign och när det kommer till textmaterial så får vi material skrivet i huvudsak i Microsoft Office och Pages, dessa tar jag in i Google Docs och delar ut till korr-läsaren och sedan Benny Mårtensson på Gregory som gör layouten.

Från Macworld till Macfeber och nu på egna ben, kan du berätta om hur dina tankar gått runt beslutet att bli en “indie”-publicist?

Ja det började ju faktiskt med Macnytt där jag började med att skriva en gästnyhet och sedan “steg jag i graderna” och blev både admin och mycket nära vän till Patrik Malm. Men MacNytt var en språngbräda för många av oss till andra jobb och tjänster och till slut hade sajten spelat ut sin roll och vi pratade faktiskt om att lägga ner sajten långt innan det blev som det blev med Patriks oerhört tragiska bortgång.

Men att köra eget handlar först och främst om att brinna, att göra något som jag verkligen älskar och mår bra av. Att hitta slasknyheter på MacWorld.se för att inkassera ytterligare några spänn var liksom inte min grej utan jag vill skriva om det som jag tror folk verkligen vill ha, jag mår helt enkelt bäst av att hjälpa mina läsare – och med det som utgångspunkt behövs bara lite pengar för att betala hyra och mat sedan kan jag jobba hur mycket som helst för att uppfylla det.

Berätta mer om MacRadion – hur ser planerna ut för 2009?

Macradion kommer att fortsätta med ett avsnitt i veckan men är nu en del av iLove på ett sådant sätt att om man inte lyssnar via iTunes som podcast är det iLove.nu man får gå till för att ha koll på avsnitten. Precis som med iLove.nu så har Microsoft gått in och annonserat även i Macradion, vilket ju kan tyckas lite ironiskt med tanke på vad vi brukar diskutera.

Vilken produkt borde Apple tillverka som de ännu inte släppt?

iTunes Server.

Vilken produkt borde Apple aldrig har tillverkat som de redan släppt?

I princip alla möss sedan puckmusen.

Vilka är dina favoritsajter i världen och i Sverige?

När det kommer till Mac-sajter så är det AppleInsider i världen och i Sverige så är Rogers “sjuka” och “galna” analyser på Macfeber fortfarande bäst trots alla problem som han nu har med sajten. Galet sjukt kul att du dragit igång Mac Pro är igång igen med lite alternativa vinklingar måste jag också säga.

När det kommer till kategori övrigt hänger jag, som alla andra på Wikipedia hela dagarna. Glöm inte att donera!© 2021 Omsoc Publishing AB