2009-01-12
Nyhet

Apple kan om Apple vill

Under de snart nio år som jag följt Apple och i princip uteslutande använt Apple-produkter har det varit gott om saker under årens lopp som varit helt lysande. Men det har också varit produkter som inte alls hållit måttet. Vem glömmer fallerade iBooks, MacBooks, buggiga programvaror, och så vidare.

Lanseringen av Mobile Me i somras kunde garanterat ha gått bättre för Apple, som då fick gå ut och berätta för världen att de haft för bråttom. Många exempel, som datorerna ovan, men också med versioner av Mac OS X och Mac OS X Server, har klara spår av att Apple har bråttom och inte tar sina kunder helt på allvar.

En stympad version av Mobile Me hade vid lanseringen grava problem med det mesta och åtminstone jag, som låtit bli att förnya .Mac efter över fem års medlemsskap, undrade vad som egentligen var nytt i synkroniseringsfunktionen i Mobile Me jämfört med synkroniseringsfunktionen i .Mac, som i de bästa stunder knappt fungerade men inte mer.

Jag höll i plånboken då men efter att ha testat Mobile Me nu måste jag säga att det verkligen fungerar. Synkroniseringen mellan iPhone och mina Mac:ar är helt problemfri; kontakter, bokmärken och kalendrar uppdateras ögonblickligen och jag kan inte undgå att förvånas en aning över att Apple faktiskt lyssnat på all den kritik som fanns mot .Mac och gjort något åt saken. Det finns funktioner i Mobile Me jag inte testat ännu, mycket beroende på att jag inte behöver hostning av bilder, webbar eller e-post. Men för synkroniseringen är Mobile Me helt enkelt suverän och ett stort måste om du har en iPhone och inte hinner eller orkar koppla ihop datorn med telefonen varje dag.

Apple har långt kvar. De måste börja med Snow Leopard, se till att de största buggarna är borta från systemet när det släpps. Snow Leopard Server kommer säkert att innehålla funktioner som serveradministratörer skrikit efter i åratal och de måste bara fungera. Nästa version av iPhoneOS får inte ha problem med batteritid, mottagning eller annat. Ja, ni förstår vad jag menar.

Men med Mobile Me visade de att de kan om de vill. Vi kan väl hoppas att Apple kör vidare i samma stil under 2009.© 2021 Omsoc Publishing AB