2009-04-12
Nyhet

Appropå teknik som fortfarande håller

Fick ett par högtalare av svärföräldrarna i påsk. Inget märkvärdigt, ett par Sony modell stereopaket från mitten på 90-talet. Låter okej men inte mer än så. Men mer behövs inte heller i hemmakontoret. Dessa anslöt jag sedan till en receiever av märket Marantz från runt 1980, modell SR 1010, komplett med VU-mätare och allt som rör sig i takt med musiken.

Inom HIFI-världen är gammal rejäl HIFI synonymt med Bra Grejjer. Det är kult att ha ett par gamla högtalare från mitten på 60-talet, och om de låter kass är det ändå ingen som vågar ifrågasätta det eftersom de är från 60-talet och man måste ju ha sparat dem av den väldigt god anledning.

Min SR-1010 är som sagt snart 30 år gammal. Den är intakt förutom att jag bytt säkringar ett par gånger efter ett par särdeles blöta fester. Tillsammans med mina Cheops-högtalare, som hängt med sedan 1994 då jag köpte dem begagnade av en dåvarande kollega, är dessa tingestar de äldsta sakerna jag fortfarande använder aktivt.

Skulle man kunna tänka sig att använda en snart 30 år gammal dator idag på samma sätt? Tja, en VIC-20 eller en Apple II kan man säkert ha lite roligt med men i långa loppet blir det nog både lite omständigt och kanske också lite trist.

Men min 30 år gamla Marantz SR-1010, den levererar fortfarande. Ljudkvaliteten är ljusår bättre från min betydligt dyrare hemmabioförstärkare från Yamaha som står nere i vardagsrummet och hela konstruktionen är ärligare på något vis. Raka rör, liksom.

Några år senare köptes Marantz av Philips och givetvis förvandlades det mesta från Marantz till skit. Det sägs att märket numera står på egna ben men jag har inte riktigt brytt mig om att kolla upp det närmare. Min SR-1010 fungerar ju utmärkt…© 2021 Omsoc Publishing AB