2009-06-07
Nyhet

MacBook (Maj 2009)

<

p>

När den förra generationens MacBook var den aktuella modellen stod valet mellan en svart och en vit. Nu, när den vita akompanjeras av en nyare modell i aluminium står valet istället mellane vit och en ljusgrå.

Nej, så enkelt är givetvis inte valet. Men vi börjar med frågan: varför finns den vita modellen kvar?

Svaret är givetvis priset. Den vita är billigare att tillverkare, och därmed är priset lägre. Och även om Apple-kunder generellt inte är så värst priskänsliga så finns det två kategorier kunder som är det och det är skolorna och förstagångsköparna. I USA är priset för den vita modellen från 999 dollar, och det är på något sätt en magisk gräns för ett inköp för många tror jag.

Skillnaden mellan de två nuvarande MacBook-modellerna är väldigt tydlig. Där den nya aluminiummodellen i princip känns som en en liten MacBook Pro, och därmed en efterträdare till den gamla fina 12″ PowerBook G4-maskinen, känns den gamla som just lite gammal och billig. Den gamla modellen drogs också med rejäla kvalitetsproblem och även om de är stryktåliga tycker jag mig ha sett återkommande exempel på hur den den överliggande plastkanten som går över den nedre kortsidan är skadad och små plastflisor saknas. Det påverkar ju givetvis inte den faktiska funktionen i maskinen men det är den typen av skada som garanterat inte aluminiummodellen drabbas av om man inte utsätter den för rejält med stryk.

Skillnaderna mellan den nya och den gamla modellen finns också på andra plan. Tangentbordet i den vita modellen har en aning sträv yta. Det samma gäller scrollplattan som också den har en aning strävare yta. Billigare, även här. Skärmen i den vita modellen är av naturliga skäl även den billigare och kvaliteten är märkbar, minst sagt. Även om skärmen i den vita modellen inte är usel på något sätt så är det ett helt annat “tryck” i färg och ljus i den nya. Grafikkortet, Nvidia 9400M, är det samma i båda modellerna.

Prestandan i maskinerna är det inte mycket att orda om heller. Den vita maskinen är som sig bör långsammare, dels genom att den endast har DDR2-minne inbyggt. Den modernare aluminiummodellen nyttjar DDR3-minne. Även om den nya vita har en aningen snabbare processor är den dock inte helt ikapp aluminiummodellen. De tester jag sett på nätet visar att skillnaden i dagsläget är närmast hårfin mellan den nya vita och den gamla grå. Den gamla vita får givetvis fett med däng av båda modellerna, men något annat kan man ju inte förvänta sig.

Det jag gillar allra mest med den vita MacBook:en är att den portmässigt fortfarande är en Mac. Den har FireWire 400 och två USB-portar och det är för stofiler som mig fortfarande ett måste.

Prismässigt, om man ser till nivåerna på Apple Store, skiljer det drygt 1500 kronor mellan den nya vita modellen och den nuvarande aluminiummodellen, där den senare givetvis är dyrare. Det är ingen överdrift säga att aluminiummodellen är den bättre datorn på i princip alla områden (om man bortser från bristen på FireWire-port då), men samtidigt så får man också mycket för pengarna om man väljer den vita.

Så, för att summera: man får mycket för pengarna oavsett vilken Macbook man väljer. Men man får så mycket mer för så lite mer om man väljer den dyrare MacBook Alu. Har du dåligt med pengar, eller fått hårda order på att hålla IT-budgeten för bärbara till ett minimum är dock den vita MacBook:en ett bättre val alla dagar i veckan, åtminstone om du jämför med en bärbar Wintel-maskin från exempelvis Dell eller HP…

Tillverkare: Apple
Pris: Från 10495 kronor
Återförsäljare: Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB