2009-07-22
Nyhet

Välj noga vem som ska äga dig

Under eftermiddagen, när jag tvingades installera om min nya fina MacBook Pro, började jag fundera över molnet. Inte de vita vackra formationerna på himlen utan molntjänsterna där en uppsjö av operatörer numera tävlar i att vara mest innovativa, billigast och roligast att jobba med. Jag funderade också en del över öppna standarder, konsekvenserna av att göra olika val och att försöka blicka framåt när man gör olika val.

I valet och kvalet

Det gäller att noga vem du vill arbeta med, vem du vill lita på och vem du ska ge förtroendet att lagra dina data, eller ditt företagsdata, eller båda delarna. Det gäller också att försöka förutspå vem som kommer att missbruka ditt förtroende minst, vem som kommer att indexera och gå igenom all din information för egen vinning, eller på annat sätta spika fast dig så du kan byta leverantör när du själv önskar. Det kan handla om allt från propreitära filformat, snåriga licensregler till att du helt enkelt inte har råd att byta tjänst. Kanske måste du byta operativsystem, dator, eller varför inte din mobiltelefon?

Jag går händelserna i förväg nu, det medger jag. Idag tävlar (nästan) alla med att vara så öppna som möjligt. Alla är vänner, alla tar en fredagsöl med varandra.

Men det kan komma att förändras. Drastiskt.

Ju mer tjänster som flyttas över på nätet, till “molnet”, ju mer tar vi för givet att informationen ska gå att nå var vi än är, och då i synnerhet från våra smarta mobiltelefoner. Och det här är som vi som användare, tror jag, kommer att få problem inom en hyfsat nära framtid.

Vi kan titta på hur det ser ut redan idag. iPhonens förstaval i alla lägen är ju MobileMe, men Apple har åtminstone öppnat dörren för att fungera med andra leverantörer och tjänster. Microsoft Mobile kan synka mail med både POP3 och IMAP4 men gör det givetvis helst mot en Exchange Server. Googles Android har kopplingar till många av Googles tjänster och jag kan nästan lova er att det pågår jordens huggsexa över vem av de ovan nämnda leverantörerna som kan vinna Nokias och Sony Ericssons gunst över att hårdare koppla deras mobiler till just sina molntjänster.

Det handlar inte bara om mobiltelefonen, dock. Med Googles Wave kan man nu arbeta i grupper i projekt, dela bilder, ljud, video, och så vidare. Wave bygger på mycket av det som Google redan har i form av Google Docs, Google Talk, och så vidare. Men det är också en allvarlig konkurrent till iWork.Com, Lotus Live, Microsoft Office Live, med flera. Lotus Live liknar på papperet Wave ganska mycket, och jag gissar att Microsoft, som bygger in delar av de här tjänsterna i nästa version av Exchange Server, inte ligger långt efter med att få ut den här funktionaliteten på webben. Troligen endast via Internet Explorer 8 och Silverlight.

Samtliga leverantörer erbjuder dessa tjänster mer eller mindre gratis, och när man väl har valt en plats att arbeta på så så är risken för att man flyttar allt någon annanstans hyfsat liten. Man måste helt enkelt vara extremt missnöjd med tjänsten för att packa ihop tältet och byta campingplats, och blir framtiden som jag tror den blir så lär det inte bli lättare att ta sitt pick och pack och dra vidare till en tjänst som passar dig bättre.

Jag är ingen motståndare mot “molnet”, utan tvärtom en ivrig användare av det i egenskap av MobileMe. Men man får aldrig glömma att ens data är just ens egna, att de filformat man matar in också ska stödjas när man vill ha ut sina data, och om man av någon anledning väljer att avsluta ett abonnemang och dra vidare, så ska man vara garanterad att ens data inte ligger kvar på en server hos leverantören, utan att de raderas när man avslutat sitt abonnemang där.

Checklista

1. När du väljer mobiltelefon och vill använda den för att jobba, se till att den stödjer standarder du jobbar med, inte bara nu utan kanske också i framtiden.

2. När du väljer molnleverantör, se till att den stödjer din arbetsplattform utan några som helst kompromisser, oavsett om det är Mac eller PC, iPhone eller Palm Pre.

3. När du väljer dator och operativsystem, inse att det är de verktyg du ska använda dagligen, och det val du gör nu är något du troligen får leva med i många år framöver.

4. När du väljer programvaror att arbeta med, se till att välja sådana som låter dig göra ditt jobb, eller att hålla på med dina intressen, utan att ställa sig ivägen. Välj programvaror som låter dig importera och exportera data med få eller inga begränsningar, eller åtminstone låter sig expanderas så funktionen kan läggas till vid behov. Välj utvecklare du själv kan sympatisera med, och programvaror som du känner förtroende för och som “kliar dig på rätt ställe”, om ni förstår vad jag menar.

I en tid där allt marknadskrafterna blir starkare och starkare även i företag som Google, som en gång var alla användares kelgris, så är det viktigt att inte glömma bort vad man själv tycker och göra sina val inte bara med plånboken utan också med hjärtat.

Välj leverantörer du litar på, och som du gillar, så kommer de att gilla dig tillbaka genom ännu bättre produkter.© 2020 Omsoc Publishing AB