2009-07-27
Nyhet

Aldrig har så många haft två personer att tacka för så mycket

För 40 år sedan satte sig Ken Thompson och Dennis Ritchie ner fram tangentbordet och efter en månad hade de knackat fram det som blev grunden till Unix.

FreeBSD, Mac OS X, Linux, kalla det vad du vill. Alla moderna operativsystem bygger på en filosofi som en man utvecklade för att lösa ett problem: att göra dåtidens datorer mer tillgängliga för fler personer. Olika former av timesharing-system utvecklades men 1969 satt Thompson och Ritchie på Bell Labs och insåg att de efter att ha utvecklat ett spel faktiskt hade grunden till ett nytt operativsystem, så de började arbeta på det och en del enklare verktyg för att göra administrationen enklare.

Borta på MIT satt ett annat gäng väldigt envisa hackers och utvecklade ett eget timesharing-system som de i sin sedvanliga envishet kallade “The Incompatible Timeshare System” (ITS) då det var en vidareutveckling av “The Compatible Timeshare System”, ett mer officiellt santionerat projekt på MIT. ITS var dessutom en protest mot inriktningen som CTS och Multics, ett annat timesharingprojekt, hade tagit mot större säkerhet med login, lösenord och egna hemkataloger, ungefär som Unix senare skulle få.

Även om ITS och andra operativsystem från den eran är försvunna sedan länge så finns fortfarande arv kvar från den tiden. Emacs utvecklades först på ITS och det sägs att när den sista ITS-maskinen stängdes av 1990 på MIT så utbröt sorg bland hackers landet runt.

Unix överlevde ITS, Multics, VMS, Microsoft DOS, AmigaOS, BeOS, NeXTSTEP och allt vad de nu heter, och lade istället basen till vad vi idag använder en del av i Mac OS X.

Vi har Ken Thompson och Dennis Ritchie att tacka för det.

Det är inte helt chockerande att Thompson numera hänger på Google…© 2019 Omsoc Publishing AB