2009-10-14
Guide

Pushmail till iPhone

(Uppdaterad 12:58)

Man kan väl säga att förvirringen har blivit en aning mindre efter det mail jag fick från Apple sent inatt. Jag nämnde ju tidigare att jag kontaktat Apple med några frågor angående hur de ser på att push till iPhone ska fungera, och nu har alltså svaren kommit.

Men innan jag går in mer på det vill jag börja med en ursäkt. I min artikel om push till iPhone skriver jag hur man får det att fungera. Delar av informationen i den artikeln kom direkt från Apple där jag gick på, och litade på, de svar jag fick från deras representanter under mitt besök hos Apple i London tidigare i höstas. Frågan jag ställde där var hur man fick push till iPhone att fungera, och svaret jag fick var att pushfunktionen i Snow Leopard Server använder sig av IMAP IDLE-funktionen. Apple berättade vidare att IMAP IDLE-funktionen i iPhone inte är påslagen som standard, men att den slås på när man konfiguerar telefonen med iPhone Configuration Utility. I min artikel så drog jag slutsatsen att det skulle fungera om man köpte ett SSL-certifikat istället för att använda ett egensignerat, vilket jag inte har resurser till att göra enbart för det testet. Den slutsatsen var fel och det ber jag om ursäkt för.

Efter att mailat Apple om varför detta ändå inte fungerar, kom så inatt svaret:

Snow Leopard Server uses IMAP IDLE to provide push email support to
Mac and PC clients. iPhone OS version 3.1 does not currently support
the IMAP IDLE command.

Med andra ord: ingen push av e-post till iPhone från Snow Leopard Server för närvarande.

Frågan är dock om man kan klandra Apple för detta, egentligen. Har de lovat e-postpush till iPhone? Tittar man på Apples webbsida för e-postservern i Snow Leopard Server så nämns pushmail klart och tydligt:

With Mac OS X Server, you can keep users up to date wherever they go with push email. Users can receive immediate notification of and access to new email messages when they arrive. It’s no longer necessary to constantly check for new mail messages.

Notera att de inte uttryckligen nämner iPhone. Det gör de dock i paragrafen innan:

With SSL/TLS encryption for SMTP, POP, and IMAP, Mac OS X Server can encrypt the data sent between the server and the mail client. This allows secure and confidential transport of mail messages and attachments within a network, and it’s ideal for providing secure over-the-air email access for iPhone users.

Det enda ställe som information om push till iPhone nämns är i Advanced System Administration-manualen till Snow Leopard Server. Se sidan 188:

Här ska stödet dessutom gälla iPhoneOS 3.0. Har funktionen tagits bort i version 3.1?

En läsare i Grekland, Antony Mavromichalis, tipsade mig ett intressant inlägg på Apples supportforum. Givetvis är den här typen av information något man kan ta med extrema mängder salt men det stämmer rätt bra in på hur läget är just nu:

I recently had the chance to talk with an Apple Mac OS X Server engineer that filled me in on a couple of things. He specifically had spent many weeks or months with Snow Leopard Server and iPhone 3.0, and apparently everyone in his department at Apple was waiting for iPhone OS 3.1 to be released believing it would have some additional functionality to do push from the Snow Leopard Server. He was disappointed it was not part of iPhone OS 3.1.

His thinking is that this should probably be included in iPhone OS 3.2, and currently has a call or email into the iPhone OS department to confirm/deny.

Remember, this is Apple, and everything is a secret (even internally) until it is announced.

He did confirm that the iPhone is supposed to do push from Snow Leopard server. Address Book Server, iCal Server, and Mail Server all to be synced over-the-air and pushed (no push in Address Book Server though).

Jag är inte bara förvirrad, utan också besviken. Inte minst på grund av att den den enda lösning som stödjer verklig push av e-post, kalender och kontakter heter fortfarande Microsoft Exchange Server om man inte vill använda Yahoo Mail eller Gmail.

Apple hade hela “matchen” i sina händer men om det beror på att de inte vill, inte har lust eller inte kan så bestämde de sig för att inte löpa linan ut och förvandla Snow Leopard Server till ett verkligt intressant alterantiv.

Funderar du på att uppgradera från Leopard Server? Vänta ett tag till.



© 2021 Omsoc Publishing AB