2009-12-20
Nyhet

Logic Studio

Logic Studio är programpaketet från Apple som ger dig de flesta verktyg du kan behöva för att spela in, redigera, mixa och skriva musik, arbeta med ljuddesign eller göra liveframträdanden. Paketet innehåller programmen Logic Pro 9, Mainstage 2, Soundtrack Pro 3, Compressor 3.5 WaveBurner 1.6, Quicktime 7 Pro. Utöver detta får du tonvis med loopar och samplade instrument, mjukvaruinstrument och effekter.

Text: Jörgen Hessler

Nyheterna i Logic Pro 9
Paketet innehåller över 200 förbättringar och nyheter. Många saker är kanske förbättringar som främst erfarna användare märker och har glädje av. Här tar vi upp några av dom stora nyheterna.


Inga större skillnader i utseendet, men det är ju som bekant insidan som räknas.

Flex Time
Bland dom stora nyheterna i Logic Pro 9 hittar vi Flex Time – en samling verktyg som ensam är ett skäl för många att uppgradera. Verktyget Flex Tool låter dig att flytta runt delar av vågformen utan att behöva klippa upp spåret. Det går även att kvantisera ljudspår och skapa groove-mallar från ett spår som kan användas för att fixa timingen på ett annat. I tidigare versionen av Logic gick det åt mycket tid när man behövde tajta till ett spår, Flex Time-verktygen gör att du sparar tid som du kan spendera på att göra roligare saker än att klippa upp en låt för hand. Möjligheten att gruppera och låsa spår är en välkommen nyhet som låter dig att klippa, flytta och använda Flex Tool på flerkanalstagningar utan att råka ut för fasfel – kanon för redigering av trummor. Flex Time-verktyget Varispeed låter dig att ändra tempot på hela projektet utan förändra tonhöjd. Enligt Apple en bra funktion om du vill fuska när du lägger ett gitarrsolo. Håller man sig inom rimliga gränser med tempoändringarna så låter det i alla fall bra och artefakter uppstår bara vid extrema tempoförändringar.

Byta trumljud
Ersättning av trumljud är något som har varit tidskrävande och omständligt i tidigare versioner av Logic. Hos konkurrenterna har det funnits verktyg för detta länge så det är verkligen på sin plats att Logic Pro 9 visar på en ordentlig uppryckning på området. Med det nya verktyget fixar du ersättning eller dubbling av trumljud med några knapptryckningar.

Kraftfull import
En annan funktion som snabbar upp arbetsflödet är möjligheten att importera parametrar eller ljudspår från andra projekt. Du kan till exempel enkelt importera mixer-, EQ och effektinställningar från ett annat projekt utan att behöva exportera inställningarna först eller ha flera projekt öppna samtidigt.

Automatiska tagningar
Att hålla reda på tagningar har tidigare varit förenat med en del huvudvärk, särskilt om det har varit en lång dag i studion. Detta är nu ett minne blott, Logic Pro 9 skapar automatiskt nya mappar för varje tagning och du slipper flytta runt spåren för att göra plats för nya tagningar. Quick Swipe Comping är ett verktyg som låter dig välja ut de bästa bitarna bland tagningarna genom en snabb markering.

Plugins och ljudbibliotek
Logic Studio är laddat med tonvis av loopar, samplade instrument, mjukvaruinstrument och effekt-plugins. Nytt är den välfyllda arsenalen för gitarrister. Dom två pluggarna Amp Designer och Pedalboard ger dig bland annat 25 förstärkare, 10 högtalarlådor, 10 reverb och 30 effektpedaler att leka med. En rolig detalj med högtalarsimuleringen är att du har tre mikrofoner att välja mellan och att du kan ändra placeringen av dessa.


Trenden med boutique-aktiga pedaler har även kommit till Logic.


Nu kan du – precis som i verkligheten – flytta runt din SM57:a i flera timmar för att hitta högtalarelementets sweet spot

Mainstage 2
Mainstage har vuxit sedan sin introduktion tillsammans med Logic 8 och är nu ett mer mångsidigt verktyg för liveframträdanden. Mainstage har nu stöd för playbackspår, liveinspelning av loopar och Propellerheads ReWire-teknik. Det sistnämnda låter användaren att integrera andra verktyg som Reason och Ableton Live.

Mer i paketet
Soundtrack Pro 3 och Compressor 3.5 är främst inriktade mot användare som jobbar med videoproduktion eller podcasting och är även en del av Final Cut Studio-paketet. Soundtrack Pro är en ljudredigerare som används till ljudläggning av video eller inspelning av podcasts. Compressor 3.5 är som namnet skvallrar om ett kopmrimeringsverktyg. Programmet hanterar de flesta slutformaten inom ljud och video.

Waveburner 1.6 är ett program för mastring och authoring av CD-skivor. Programmet låter dig göra premasters, Red Book-skivor och DDP-filer. Klart given följeslagare i samlingen.

Sammanfattning
Logic Pro 9 är givetvis den största stjärnan i samlingen och den största anledningen för tidigare användare att uppgradera eller nya användare att köpa sviten. Nyheterna i Logic Pro 9 rättfärdigar definitivt en uppgradering. Skillnaderna mellan avancerade DAW blir allt mindre, men det som bör tilltala förstagångsköparen är att Logic Studio är ett mycket prisvärt och komplett paket.

Tillverkare: Apple
Pris: 5495 kronor inkl. moms
Köp det hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB