2009-12-27
Nyhet

Mac OS X Server Essentials v10.6

Det tog inte så värst lång tid för den första boken att komma ut om Snow Leopard Server. Nu finns det flera och den här gången har jag valt att titta först på Mac OS X Server Essentials v10.6 av Arek Dreyer och Ben Greisler. Att boken är certifierad av Apple som en rekommenderad förberedelse för att certifiera sig på OS X Server 10.6 (Apple Certified Technical Coordinator eller Apple Certified Systems Administrator) gör ju inte saken sämre, om man så säger.

Boken är väldigt grundlig där det behövs. Hela 70 sidor ägnas åt konfigurationen av Open Directory och kapitlet om File Services är ungefär lika omfattande, medan mailservern får knappa 30 sidor.

I varje kapitel finns det också gott om tips om små knep man kan ta till för att göra administrationen mer effektiv och det tipsas också om olika supportdokument hos Apple som kan göra livet som en Snow Leopard Server-administratör lite lättare.

För mig som arbetat och meckat med Mac OS X Server sedan version 1.0 så är mycket av det jag läser i boken bekant. Men det är inte bara av ondo, utan man får sig också en och annan aha-upplevelse där man med åren lagt sig till med vissa olater, ibland för att det gör arbetet enklare, och ibland för att man är lat, och i förekommande fall för att OS X Server innehållit buggar eller andra tillkortakommanden som man måste “jobba runt”. Genom att läsa boken har jag upptäckt ett och annat som faktiskt helt förändrar delar av hur jag arbeta med OS X Server och gör det roligare och enklare.

Givetvis är boken skriven på ett sätt som gör att Apple är beredda att sätta sin stämpel på den. De buggar som finns i Snow Leopard Server i skrivande stund nämns över huvudtaget inte alls utan exempelvis vacation notices i mailservern bara fungerar. I verkligheten är det ju inte fullt så enkelt.

Ändock: Boken är läsvärd och värd priset. Jag rekommenderar den till alla som jobbar med eller vill jobba med Snow Leopard Server.

Författare: Arek Dreyer och Ben Greisler
Pris: 397 kronor inklusive moms
Köp den hos Bokus© 2020 Omsoc Publishing AB