2010-04-06
Nyhet

Ed Roberts har lämnat oss

Grundaren av MITS och designern av den klassiska Altair 8800-datorn, har avlidit.

Altair 8800 var den första framgångsrika hemdatorn på 70-talet och var en av de stora anledningarna att Steve Wozniak konstruerade Apple I och senare Apple II. Därmed inte sagt att Roberts var särskilt förtjust i Wozniak och Jobs skapelse:

Twenty years into his medical career Ed could still program his Altairs in assembler. So it isn’t that he lost his touch for technology. It’s that his era had passed. Ed’s was the era of ascii terminal computing. An ADM3a was Ed’s violin. And an Apple II (worse still a Macintosh or even a Windows box) was, therefore, his nemesis.

Endast tre år efter att Roberts lanserade Altair 8800 sålde han sitt företag, MITS, och satsade på att bli läkare istället. Han lyckades och använde sedan sina gamla MITS-datorer på sin egna läkarmottagning.

Apple, Microsoft (som sålde en version av Basic till MITS), Hewlett-Packard, Intel och i princip varenda IT-företag på planeten har i princip allt att tacka Ed Roberts för.

Jag misstänker dock att ingen av dessa företag kommer att uppmärksamma hans bortgång över huvudtaget.

För en fantastisk berättelse om MITS och Altair 8800 rekommenderas att du läser boken Hackers av Steven Levy.© 2020 Omsoc Publishing AB