2010-06-13
Nyhet

Mac OS X Server och virtualisering

Efter att ha jobbat en del med virtualisering har jag fått frågan åtskilliga gånger: går det att virtualisera Mac OS X Server?

Mitt svar är givetvis, men du måste köra det på järn från Apple, och du kan inte köra det på VmWare Server eller XEN eller någon av de andra lite större virtualiseringslösningarna.

Sedan Leopard Server har Apple tillåtit virtualisering av Mac OS X Server på sin egna hårdvara. Apple själva stipulerar inte vad du ska köra för virtualiseringslager på hårdvaran, men de kräver att du köper separata licenser för varje operativsystemsinstans du vill köra.

Inget konstigt med det.

Vad som däremot är konstigt är varför Apple inte bygger in en egen virtualiseringsmotor i Mac OS X. Givetvis ska jag inte hymla med den stora anledningen: att Apple vill sälja hårdvara och därför vill de inte direkt uppmuntra till att köra flera instanser av Mac OS X Server på samma XServe, även om den servern skulle vara rejält utrustad med CPU-kraft och internminne (vilket Apple skulle tjäna grova pengar på).

Faktum är att Apple är den enda serverleverantör som jag på rak arm kan komma på som inte antingen stödjer en tredjepartslösning för virtualisering, eller leverar sitt operativsystem med en lösning som kunderna vet fungerar. Solaris har en inbyggd lösning för detta, det har också AIX, Linux (genom både XEN och VmWare) och till och med Windows där Microsoft numera erbjuder virtualiseringslösningen Hyper-V i samtliga versioner av Windows Server 2008 R2. Red Hat och SuSE säljer inte hårdvara, så de har inget att förlora på att erbjuda virtualisering, men AIX och Oracle (tidigare Sun) använder sina respektive virtualiseringstekniker som en konkurrensfördel och har historiskt sett sålt bra (även om Sun/Oracles burkar numera inte direkt flyger av hyllorna på lagret…).

Apple är fast i det gamla burktänkandet. En burk, en licens. Mängden maskiner som säljs hålls uppe men mycket av kraften går också förlorad då det finns få applikationer som drar nytta av kraften i två Quad-Core Intel Xeon-processorer med totalt åtta processorkärnor. Kraft som verkligen skulle kunnat komma till nytta i en virtualiseringsmiljö.

Den enda hypervisor som kör direkt mot hårdvaran i dagsläget är Parallels Server 4.0 for Mac
Bare Metal Edition, som i princip kan beskrivas som Parallels motsvarighet till VmWare ESX fast för Mac-hårdvara. Utöver det finns det den vanliga Parallels Desktop (testad av mig senast här) eller VmWare Fusion. Den senare har jag använt för att köra labbservrar (både Mac OS X Server och Linux) ovanpå Mac OS X Server med goda resultat, men givetvis tar prestandan stryk av det enkla faktum att det finns ett operativsystem undertill som drar minne och andra systemresurser.

I en drömvärld hade Apple implementerat stöd för Xen och för de tillhörande verktyg som finns att ladda ner, helt gratis, med källkod och allt. CentOS, Ubuntu och en rad andra distributioner använder redan detta och det fungerar riktigt ypperligt. Är det något som XEN saknar är det riktigt enkla och snygga grafiska verktyg för administration.

Red Hat försökte i tidigare versioner av Red Hat Enterprise Linux att implementera ett gränssnitt som kördes via webbläsaren, något som åtminstone liknade det som VmWare implementerade i VmWare Server 2, ett gränssnitt som kunde rattas via webbläsaren (men som ironiskt nog kräver Internet Explorer och Windows för att konsollpluginen ska fungera).

I praktiken var funktionerna få och den mesta administrationen av XEN görs med fördel via kommandon i terminalen eller via tredjepartsverktyg som ConVirt. Men riktigt bra är det ändå inte, och XEN som hypervisor lider av det.

Sedan 2006 har en hel del utveckling när det gäller stöd för XEN på Apple-hårdvara och endast med stöd för Linux och FreeBSD.

Med Apples gränssnittsutvecklare hade detta kunnat bli riktigt, riktigt bra. Kanske kommer det aldrig att implementeras men jag hoppas att Apple åtminstone tittar på det för är det något som verkligen behövs är det en virtualiseringsmiljö som är enkel att använda även för vanligt folk. Det skulle bli en naturlig del av Server Manager och varför inte en koppling till XGrid?

Med tanke på hur många funktioner i Mac OS X Server som fortfarande behöver fundamentala förändringar och i vissa fall ytterligare funktioner ser jag inte att det här är något som kommer att hända inom de närmaste åren, kanske aldrig.

Men det vore vansinnigt trevligt, och utan tvekan en enorm konkurrensfördel för Apples servrar.© 2021 Omsoc Publishing AB