2010-06-17
Nyhet

Mac Mini Server (2010)

Förra årets lansering av Mac Mini Server blev inget mindre än en sensation. För mig var det utan tvekan årets lansering 2009 av Apple och betyget i mitt test blev därefter.

Konceptet för årets modell är det samma. Tag ett stycke Mac Mini, byt ut fronten, slit ur den optiska enheten och skicka i en disk till. Förinstallera Mac OS X Server, Snow Leopard style, och du har en Mac Mini Server. Det ter sig därför lite löjligt att du får en server som har en HDMI-port, endast en FireWire 800-port (men hela fyra USB 2.0-portar), uttag för hörlurar och införsel av ljud i maskinen. Till och med kortplatsen för SD-kort sitter kvar, något jag verkligen inte gillar eftersom det dels är ännu en öppning i maskinen där det kan komma in damm, och dessutom en potentiell säkerhetsrisk där man enkelt kan stoppa i ett lagringsmedia, föra över data från servern och sedan ta med sig lagringsmediet och gå därifrån. Men vill man ha en liten server med två diskar, gott om prestanda så får man också ha överseende med Apples lättja och snålhet att de inte på allvar konstruerar en server som verkligen kan tas på allvar.

Vissa branchmedier har i tester delvis jämfört Mac Mini Server med Xserve. Jag tänker inte göra den jämförelsen – för i jämförelse med Mac Mini Server är Xserve en korsning med en en kvarleva från det förgångna, och framtiden.

Låt mig förklara: 19″ rackservrar som drar massor med ström, ger ifrån sig en hel massa oväsen och är bara allmänt ocharmiga att ha omkring sig, är idag en dussinprodukt. Du kan köpa en riktigt vass HP Proliant-server på Dustin för strax över 5000 kronor plus moms med 4GB RAM, plats för fyra SATA-diskar och en Intel Core 2 Duo-processor. Men en sån server drar också en hel ström och chanserna för att man faktiskt få användning av all kraft som sitter i en sån maskin är väldigt låga. För det mesta står servrar i den storleken och bara drar ström. Det är forntiden.

Självklart finns det också användningsområden för den här typen av servrar. Genom virtualisering (något jag kommer att skriva mer om i en kommande artikel då jag testar Parallels Bare Bone-servern) kan man se till att färre servrar faktiskt har att göra dygnet runt, året runt. Visst, man sliter ut dem fortare, men priset är så lågt så man kan enkelt ersätta dem. Detta är framtiden.

Men vill man inte, eller kan man inte, bygga ett serverrum, dra in kyla, el, ljudisolera, hänga upp korskopplingspaneler och hålla på så kan man ju lika gärna ställa servern på skrivbordet om man inte har användning för mer kraft än vad en sådan server kan erbjuda.

Givetvis är det så att en XServe är byggd för tuffare tag än en Mac Mini Server. En Xserve testas i 48 timmar innan Apple levererar den till kund. Varenda hårddisk är testad innan den stoppas in i servern, och så vidare. Är din verksamhet extremt känslig för störningar i driften är det en Xserve du ska ha, inget snack om det.

Tuffare än somliga tror

Men Mac Mini Server hänger ändå med. Visserligen inte lika rigoröst testad som en Xserve, men den har mer kraft än du kanske tror.

För till skillnad från när man sitter med en Mac Mini på skrivbordet och surfar, redigerar bilder, kanske spelar något spel eller ser på hur ITunes käkar upp allt vad processorkraft heter, så är det väldigt sällan en server har så mycket att göra. Den laddar nån webbsida, skickar över något mail och hanterar lite kalendrar.

Därav begreppet forntiden. Därför är det ingen dum idé att ha en server som drar lite ström, genererar lite värme och håller käften. Därför är Mac Mini Server en väldigt, väldigt bra idé, och inte bara för det riktigt lilla företaget, utan för företag med upp till 30-40 anställda utan problem.

Ett praktiskt exempel är min egna IT-miljö i mitt hemmakontor. Jag bygger nämligen såna här saker som om jag hade en hel armé arbetandes i mitt hus, när det mest är jag själv som sitter här och arbetar på kvällarna. Ändå har jag en UPS, gott om lagringsyta i ett par externa hårddiskkabinett, en korskopplingspanel, ett par switchar, mitt ADSL-modem för min Telia ProLane-lina och min brandvägg, en Halon SX-60 (som för övrigt endast drar 15 watt ström. Mer om den i en separat artikel) och min Mac Mini Server av förra generationen.

Min Mac Mini Server har en del att göra. Den kör utöver Mac OS X Server 10.6.4 (numera) ytterligare två servrar under VmWare Fusion (Linux och Mac OS X Server), har hand om ett 20-tal webbplatser, har konstant 10-15 personer uppkopplade via IMAP och hanterar kalendrar åt ungefär lika många.

Processorlasten går aldrig över 20% på den maskinen. Och det bästa av allt: hela min driftsmiljö hemma, från hårddiskar till brandvägg, från switchar till server, drar ynkliga 96 watt.

Enkelt räknat, drar hela denna miljö under hundralappen per månad i el. Som jämförelse kan jag göra en vanlig PowerMac G5 som drar över 250 watt, bara för maskinen med ett par diskar i sig.

Nya Mac Mini Server drar som mest 85 watt. I praktiken är det betydligt mindre, runt 20-25 watt. Tio såna här maskiner med en central SAN-enhet, lite iSCSI på det och vips så har man en riktigt rejäl IT-miljö med Mac OS X Server i botten och alla tjänster man behöver för betydligt större företag än 30 personer. Och ändå tar dessa tio maskiner upp mindre plats än tio 1U-servrar i ett rack. Som mest drar tio Mac Mini Server 850 watt, vilket är ungefär vad tre 1U-servrar av motsvarande kapacitet drar vid full belastning. Grovt räknat, men ni förstår vad jag menar.

Om det inte är grön IT så vet jag inte vad.

Från skrivbord till rackskåp

Mac Mini Server har alltså möjligheter långt bortom vad Apple ens vågar tänka sig. Det är därför det är så tråkigt att se att de inte löper hela linan ut och gör jobbet ordentligt den här gången. Den första Mac Mini Server var enligt Apples egna utsago ett experiment och för det kan jag förlåta dem, men nu har de lärt sig läxan, sett att Mac Mini Server säljer som glass i Sahara så varför inte göra det ordentligt?

Man skulle nämligen kunna tro att de gjort det, med tanke på att prislappen gått upp till 11395 kronor, jämfört med den förra modellens 9995 kronor. Samma operativsystem, samma grundkonfiguration (2x500GB hårddisk, 4GB RAM), men nu kan man expandera Mac Mini Server till 8GB internminne, något som verkligen inte skäms för sig. Om det är värt 1400 kronor mer är ju upp till var och en men jag tycker definitivt att Mac Mini Server tagit ett steg i rätt riktning när det gäller minneskapacitet.

Köp – och spara pengar

Sitter du med en PowerMac G5 idag, eller en Xserve G5, så är det hög tid att titta på att ersätta dem, även om de fungerar bra, etc etc. Leopard Server uppdateras mycket sparsamt och ligger redan efter i funktionsfloran jämfört med Snow Leopard Server.

Det är fantastiskt vad en liten dator på 1,3 kilo kan göra. Ingen konkurrent är i närheten av detta och om jag varmt rekommenderade den första Mac Mini Server-modellen så får jag väl åka till Island, hämta lite rykande glödhet lava och vifta med för att illustrera hur mycket varmare jag rekommenderar denna.

Det är också skönt att se att Apple åtminstone tar Mac Mini Server på lite allvar. De kunde ha nöjt sig med en mindre uppgradering och tänkt att “I’m #1 so why try harder”, men det gör de inte. De bygger vidare på ett koncept som fungerar och gör det bra. Kanske de kan ta sig tiden att strippa bort sånt som inte har i en server att göra i nästa version och kanske ge oss en extra FireWire-port, eller varför inte en ethernetport istället?

Köp en nu. Eller sen. Du kommer inte att ångra dig.

Leverantör: Apple
Pris: Från 11395 kronor inkl. moms, inklusive en obegränsad licens av Mac OS X Server.
Köp den hos: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB