2010-06-28
Nyhet

Vad som hände med ZFS i Snow Leopard Server

Många minns säkert Apples snack inför lanseringen av Snow Leopard Server. Nyheterna var många och en av dem (förutom pushmail till iPhone) var också filsystemet ZFS (bilden till höger hämtad från Apples dåvarande sajt om Snow Leopard Server).

Men så hände något, och vips var inte bara möjligheten att skriva till ZFS-volymer (läsa kunde man redan i Leopard Server) utan ZFS-stödet var helt borta.

Men vad hände då? Redan 2006 hade Sun Microsystems, företaget som utvecklade ZFS, och Apple börjat samarbeta om att implementera ZFS i Mac OS X Server. Men helt plötsligt kovände hela samarbetet och många, inklusive mig undrade då vad som hände.

Eftersom detta hände för några år sedan är detta egentligen inte nyheter men jag tänkte att det kunde vara god tid att sammanställa allt i en och samma artikel.

Egentligen var det flera saker som hände. Först och främst ville Apple istället för att enbart portera över koden till OS X Server ha ett särskilt licensavtal med Sun Microsystems som gav dem inte bara teknisk support utan också skydd mot eventuella juridiska problem om en bugg i ZFS skulle leda till förluster av data ute hos kund. Denna uppgift har också bekräftats av Jeff Bonwick, en av de tyngre utvecklarna av ZFS på Sun Microsystems.

Utöver det så finns två andra faktorer att ta hänsyn till. NetApp stämde Sun Microsystems för patentintrång då de ansåg att ZFS var alldeles för likt WAFL, deras egna filsystem.

Och mitt i den soppan bestämde sig Oracle för att lägga ett bud på Sun Microsystems. Hade inte Apples intresse för ZFS svalnat betydligt tills dess så var det nu helt iskallt.

Vad hade då ZFS kunnat betyda för Snow Leopard Server? Deduplicering för att spara diskyta, stöd för större diskvolymer, snapshots av delar eller av hela filsystemet för enklare och snabbare backup, listan kan göras lång.

Och det är inte enbart Snow Leopard Server som kunnat dra nytta av ZFS, produkter som exempelvis Time Capsule hade lätt kunnat tjäna på att använda ZFS framför HFS+.

Vad finns det då kvar för Apple att titta på? Det finns få filsystem som kan göra det som ZFS kan erbjuda utöver WAFL, och ingendera är något som Apple varken kan eller vill implementera i Mac OS X Server. Att utöka HFS+ med några av de funktioner som ZFS erbjuder är givetvis en väg att gå men troligen en som Apple inte kommer att välja, annars hade de gjort det för länge sedan.

Det är en sliten klyscha, men tiden får helt enkelt utvisa vad som komma skall. Med tanke på Apples redan styvmoderliga hantering av Mac OS X Server är utsikterna för att de kommer att gräva ner massor med arbete i ett mer avancerat filsystem för Mac OS X Server rätt dåliga, för att inte säga rent ut sagt usla.© 2021 Omsoc Publishing AB