2010-07-21
Nyhet

Netgear ProSafe Plus GS105E

<

p>

En switch här, en switch där… ett nätverk på kontoret, eller hemma, har en tendens att växa bortom vad man antingen vill eller kan utöka det genom att dra ytterligare kabel i väggarna eller under golvet. Även om det är enormt mycket bättre att ha fler uttag i sin patchpanel framför att installera små switchar åt höger och vänster har man ibland inget alternativ, i synnerhet när man är i situationer när trådlöst nät inte räcker till eller av andra skäl inte är acceptabelt. Netgear är ett företag som tillverkat den här typen av små switchar ett tag nu. Förut var de blå, nu är det grå med små inslag av blått och dess konstruktion, i rejäl plåt utan några fläktar som stör eller går sönder, har gjort dem till en favorit hos många.

Den modell jag tittat på den här gången heter ProSafe Plus GS105E. Det är en liten fem-portars gigabitswitch och den är verkligen så liten som bilden antyder ovan. Men det har vad jag kunnat se inte påverkat prestandan, och heller inte de inbyggda funktionerna.

ProSafe Plus GS105E har bland annat en inbyggd funktion som sänker strömförbrukningen per port beroende på om porten är ansluten, vilken hastighet den körs i och hur lång kabeln är. Är kabeln kort, under tio meter, så sänks effekten på den porten. Vidare har du möjlighet att via konfigurationen sätta trafikprioritet enligt Quality Of Service (IEEE 802.1p priority tags), bra om du exempelvis ska köra IP-telefoni över switchen, och kanske det mest intressanta i hela switchen: den stödjer VLAN. Netgear har nämligen haft den goda smaken att bygga in stöd för IEEE 802.1Q VLAN-taggar vilket gör att den här lilla switchen helt plötsligt är inne och spelar med de lite större grabbarna.

Utöver det stöds också portspegling, vilket är ett bra sätt att övervaka en switch. Tyvärr är det inte samma sak som att trunka flera portar mellan två olika switchar eller mellan en server med flera nätverksuttag och switchen. För att få den funktionen krävs att man går upp en storlek till en GS108-modell eller högre.

Problem då? Det fanns tidigare ett problem med switchens firmware där VLAN-interface svarade på pinganrop som inte skulle till dem. Det är sedan i mitten på Juni fixat med en firmware-uppgradering så köper du den här switchen är det värt att kolla så du har den senaste versionen installerad. För oss Mac-ägare är det givetvis inte acceptabelt att konfigurationsprogrammet för switchen endast kan köras i Windows men jag misstänker att det är få där ute som inte har tillgång till en Windowsmaskin av något slag, alternativt har en installerad via Parallels eller Vmware Fusion på sin Mac.

Prislappen då? 595 kronor exklusive moms.

Nej, det är inte ett skämt. En ProSafe Plus GS105E är inte dyrare.

NetGears switchar har ett bra rykte i min bok. Jag har personligen köpt in och installerat ett tiotal GS724E och de är verkligen kanonbra.

NetGear är inte alltid först med de mest avancerade egenskaperna och det är inte alltid som att deras grafiska gränssnitt är jättevackra, men podukterna håller vad de lovar och precis som med betydligt dyrare konkurrenter som HP:s ProCurve-switchar har också den lilla GS105E en livstidsgaranti. Pajar den, får du en ny – så enkelt är det.

Tillverkare: NetGear
Pris: 595 kronor exklusive moms.
Köp den hos: Dustin, med flera.© 2019 Omsoc Publishing AB