2010-07-24
Nyhet

Dell hemlighöll mutor från Intel

Rubriken kan ju verka en aning korkad: varför skulle man berätta om mutor? Givetvis ligger det ju i intresse för både den som ger och den som tar emot en muta att knipa igen truten om det. Men det intressanta är inte bara att Intel mutade Dell. Det är också varför:

The SEC alleges that Dell did not disclose to investors large exclusivity payments the company received from Intel Corporation to not use central processing units (CPUs) manufactured by Intel’s main rival. It was these payments rather than the company’s management and operations that allowed Dell to meet its earnings targets. After Intel cut these payments, Dell again misled investors by not disclosing the true reason behind the company’s decreased profitability.

Så precis som att Microsoft blockerade ut BeOS med flera under 90-talet med feta rabatter och hot om stryk, har också Intel “belönat” Dell för att de valde att använda Intels processorer framför AMD:s. Osnyggt.

Nu får vi också förklaringen till varför Dell:s intäkter helt plötsligt sjunkit så vansinnigt efter 2007. Mutorna betalades nämligen ut mellan 2002 och 2007 och hade Dell inte fått de här pengarna av Intel hade de redan då misslyckats att möta sin budget för respektive år. Detta i sin tur lurade aktiemarknaden och de investerare som baserat på de siffror som Dell presenterade valde att investera i bolaget:

According to the SEC’s complaint, Intel made exclusivity payments to Dell in order for Dell to not use CPUs manufactured by its rival — Advance Micro Devices, Inc. (AMD). These exclusivity payments grew from 10 percent of Dell’s operating income in FY 2003 to 38 percent in FY 2006, and peaked at 76 percent in the first quarter of FY 2007.

Varför upphörde då Intels pengar till Dell? Jo, Dell meddelade att de tänkte börja använda AMD:s processorer i sina produkter. Det är inte känt vilka priser som AMD satt på sina processorer när de säljer till Dell, men det borde vara lågt med tanke på vad Intel hade för svar på Dell:s planer:

In dollar terms, the reduction in Intel exclusivity payments was equivalent to 75 percent of the decline in Dell’s operating income.

Läs mer här.© 2019 Omsoc Publishing AB