2010-12-23
Nyhet

Apple behöver egna fabriker igen

Apple har inte ägt sina egna fabriker sedan slutet på 90-talet. All tillverkning flyttades då till låglöneländer som diktaturens Kina där tillräckligt hög kvalitet kunde uppnås till lägre kostnader. Men med tanke på de senaste årens leveransproblem av iPhones och iPads är det allt fler som ställer sig frågan om Apple inte borde investera i egna fabriker igen.

Horace Dediu på den utmärkta webbplatsen Asymco funderar i samma banor:

The real problem with Chinese factory towns is that they are not flexible enough. By concentrating facilities and workers, electronics manufacturers have improved on measures of scale and quality but are still only able to ramp up and down on individual products once or twice per year. This does not meet the need to increase responsiveness to markets and the pace of development and design. It also reaches some critical overweight mass. Capacity cannot double or triple again to meet the need of six billion consumers.

There are signs that the business model must change.

Man skulle kunna dra en parallell till bilvärlden. Närmare bestämt, våra kära Volvo-bilar. Om en Volvo är tillverkad i Belgien så har många under alla år snörpat lite på näsan och menat att kvaliteten är sämre och att det inte är en riktig Volvo. Detta är delvis på grund av de bilar som tillverkades i Gent på 70- och 80-talet, och kvaliteten är vad jag förstår idag helt jämförbar med en “Svensk” Volvo. Skulle Volvo lägga ut all sin tillverkning till Kina skulle det bli ett ramaskri. Skulle Porsche lägga ut all sin tillverkning till ett låglöneland på Balkan skulle deras försäljning garanterat sjunka som en sten. Men vi som köper Apples produkter gör det trots att de är tillverkade av kinesiska låglöneslavar, som i sin tur gör det möjligt för Apple att fylla ännu en kassakista till bredden ännu snabbare.

Om vi som Apple-användare skulle börja snörpa på näsan åt produkter tillverkade i Kina och endast acceptera dem som tillverkats i Kalifornien skulle situationen för Apple bli lätt absurd. Men samtidigt kan man som kund till Volvo, Porsche och Apple ställa samma krav: att produkterna ska vara tillverkade där de är designade och utvecklade.

Men det gör vi inte.

Vi köper Apples produkter ändå. Att Apple behöver egna fabriker framstår som allt mer självklart i min bok. De kan kontrollera produktionen, ställa om snabbare beroende på vilka behov som finns på marknaden och samtidigt själva stå som garant för att arbetarna i fabriken får arbeta och leva under schysta villkor. Låt gå att Apple skulle får halvera sin marginal på varje såld produkt, eller kanske till och med höja priserna ytterligare på sina produkter, men åtminstone jag skulle acceptera det för att veta att det jag köper inte är tillverkat av en arbetare som lever under så usla villkor så de hellre tar livet av sig än att gå till jobbet en dag till.

Apple behöver egna fabriker igen för att kunna leverera fler produkter och samtidigt se till att de som tillverkar dem inte far illa. Att kvaliteten samtidigt blir högre är ju ingen nackdel i det sammanhanget.

Kanske värt att ägna det en tanke när man stoppar ansiktet fullt med julmat.

Imorgon är det julafton. Jag hoppas att du får en riktigt god jul och vi hörs under mellandagarna! Har du inte köpt några julklappar ännu, så skänk en slant till de som verkligen behöver det istället. Det har jag gjort.

Jocke© 2020 Omsoc Publishing AB