2011-02-08
Nyhet

Ken Olsen har lämnat oss

Ken Olsen, grundaren av Digital Equipment (DEC) har lämnat oss vid en ålder av 84 år. Den svensk/norska ättlingen (farföräldrarna kom från Norge och morföräldrarna från Sverige) fick redan under 1960 talet ett flertal patent registrerade.

Som grundare och ständig VD för DEC, som han grundade 1957, hade han ett tungt fokus på innovation och såg till att ta väl hand om sina anställda. DEC låg, för de som inte vet om det, bakom de första minidatorerna i PDP-serien (där PDP stod för Programmed Data Processor) som på allvar tog upp kampen med IBM och deras stordatorer. PDP-maskinerna rymdes i ett par rack och innehöll ofta enorma tekniska framsteg som snabbt gjorde dem till en favorit hos programmerare. Efter PDP-serien kom så VAX, byggd på en 32-bitarsarkitektur, en modellserie som såldes i över 400.000 exemplar. Den första modellen såldes så tidigt som 1977, samma år som Apple började sälja en åtta-bitars Apple II-maskin. VAX-maskinerna i kombination med operativsystemet VMS ansågs under flera årtionden vara helt oslagbara i tillförlitlighet och de kunde också byggas ut i ett kluster. När Compaq senare köpte DEC så meddelade de att VAX-maskinerna skulle upphöra att tillverkas 2005, men det har inte stoppat dem från att fortfarande finnas i drift runt om i världen. DEC tillverkade också en MikroVAX, en mer “portabel” version av maskinen för de som ville ha en under skrivbordet. DEC nöjde sig dock inte där utan lanserade 1992 64-bitarsarkitekturen Alpha som DEC per omgående började bygga nya maskiner på för att så sakteliga ersätta VAX-maskinerna. VMS och BSD Unix (under namnet Ultrix) porterades givetvis till så väl VAX som Alpha. Compaq sålde för övrigt vidare rättigheterna för Alpha till Intel år 2001, vilket blev nådastöten för plattformen, även om det berättades för mig från Compaq-håll, av en högt uppsatt chef där som jag tyvärr inte minns namnet på, att de kunder som köpt DEC-system med Alpha-processorn vägrade konvertera till Itanium-baserade system och hur han, som själv kom från DEC, själv hade varit med och installerat de allra första Alpha-baserade DEC-systemen ute hos kunder över tio år tidigare och de maskinerna fungerade fortfarande utan minsta problem.

Ken Olsen drog sig tillbaka från DEC 1992 och DEC såldes till Compaq 1988. Efter att Olsen försvann ur företaget började så sakteliga raset och efter att Compaq senare sålts till HP 2002 försökte HP locka, eller tvinga beroende på vem du frågar, över VMS-kunderna HP-system med HP-UX.

Kul är dock att det ute hos HP i Frösunda i Stockholm fortfarande finns gamla Digital-loggor uppsatta lite här och var vid arbetsplatserna där de gamla stötarna sitter. Den typen av engagemang vittnar om vilket företag DEC var, ett företag där man likt det gamla HP (som sedan länge är utplånat av ett nytt företag som grundarna Hewlett och Packard knappast skulle känna igen) tog kvalitet, utvecklingsprocesser och dialog med kunderna på största allvar.

Det fanns, med all rätt, en enorm stolthet i vad de anställda uträttade hos DEC och hela den traditionen hade sitt ursprung i en man: Ken Olsen.© 2019 Omsoc Publishing AB