2011-02-19
Krönika

Endast stillastående imperium faller

Lars Dahméns krönika om Apples framtid har säkert upprört en och annan fanboy där ute. Dahmén har rätt i sak att Apples dominans på marknaden inte kan bestå, men för att kunna dra den slutsatsen tvingas han också utgå från vad Apple gjort fram tills nu.

Framtiden är alltid i rörelse och med tanke på hur länge Apple arbetar med en produkt innan den lanseras tror jag att det Apple vi ser idag inte kommer att vara sig likt om tre-fyra år.

Och utifrån den tesen håller jag inte med Lars Dahmén; Apple som det är idag kan omöjligen bestå, men framtidens Apple vet ingen hur det kommer att se ut och vilka framgångar Apple kommer att ha.

Historien är full av företag som på höjden av sin makt endast kunnat utvecklas åt ett håll, och det är negativt. IBM, Microsoft, Motorola, Nokia, Sony Ericsson, exemplen är många. Och de har alla gemensamt att de har misslyckats med att utveckla sina produkter vidare, tack vare att de slutat våga satsa (eller skurit bort det eftersom de inte förstår fördelarna med att utvecklas mot nya håll) på innovation och därmed slutat utmana sig själva och sina kunder.

Apple har gång efter annan vågat visa att de ständigt utmanar sig själva och omvärlden, och genom innovation har de inte bara tagit sig till toppen utan också hållit sig kvar där. Så länge Apple vågar fortsätta försöka, vågar ta risker och vågar misslyckas så har de alla förutsättningar att överleva och fortsätta vara enormt lönsamma.© 2021 Omsoc Publishing AB